Maduro: Poslali smo snažnu poruku imperijalistima SAD i EU

Karakas -- Pobeda Ujedinjene socijalističke partije Venecuele na regionalnim izborima nosi "snažnu poruku" za SAD i njihove saveznike, kaže Nikolas Maduro.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: GettyImages
Foto: GettyImages

"Naš narod poslao je snažnu poruku imperijalizmu, (američkom predsedniku Donaldu) Trampu, njegovim regionalnim saveznicima i lokalnom desnom krilu", rekao je predsednik Venecuele na konferenciji za novinare.

Nakon ubedljive pobede u 17 od ukupno 23 savezne države Venecuele u kojima su izbori bili organizovani, opozicija je te rezultate odbacila, a SAD i Evropska unija istakli su da su izbori bili puni nedostataka, prenosi AFP.

Maduro je optužio "imperijalističke snage severa" za pokretanje "psihološkog, političkog i ekonomskog rata" protiv vlade.

"Neće biti ekonomskog rata ili indukovane inflacije koja će ove ljude naterati da odustanu", rekao je Maduro, kojim je nezadovoljno, prema rezultatima anketa, 80 odsto građana Venecuele, koji se bore sa glađu, inflacijom i nedostacima lekova.

Vašington je, kako navodi agencija, osudio nepostojanje u potpunosti "slobodnih i fer izbora", a EU je rezultate izbora okarakterisala kao "iznenađujuće" i istakla da je neophodno "otkriti šta se stvarno dogodilo".

Predsednik susedne Kolumbije Huan Manuel Santos rekao je da je Venecuela trebalo da održi izbore pod "nezavisnim" izbornim autoritetom.

Opoziciona koalicija Okrugli sto demokratske unije (MUD), koja je nakon izbora osudila državnu izbornu komisiju da je bila oruđe vlade, odbacila je rezultate izbora i pozvala na potpunu reviziju izbornog procesa navodeći da su izbori bili prepuni "nepravilnosti", a kako agencija podseća, nekoliko anketa je ukazalo na to da će MUD osvojiti veliku većinu saveznih država.

Kako je agencija prethodno prenela, izbori su zadali težak udarac opoziciji, koja je izbore nazvala referendumom protiv Madura, posle četiri meseca protesta.

Međunarodne sile su optužile Madura da je uništio demokratiju time što je preuzeo državne institucije usred ekonomskog kolapsa, izazvanog padom cene nafte.

Međunarodni monetarni fond (MMF) ocenio je da se ne vidi kraj ekonomskoj propasti, humanitarnoj i političkoj krizi u Venecueli, kao i patnji naroda.

Ekonomija Venecuele opala je za 35 odsto od 2014. godine, a MMF je naveo da Venecuelu očekuje hiperinflacija.

"Glavni rizik po region odnosi se na humanitarnu krizu i migraciju u okolne države koja će uslediti. Broj građana Venecuele koji su pristigli u granične gradove sa Brazilom i Kolumbijom oštro se povećava, kako kriza u Venecueli napreduje", naveo je MMF.

Svet

strana 1 od 13271 idi na stranu