Barselona opet vri: Građani na ulicama, lideri u pritvoru

Madrid -- Katalonska vlada osudila je u ponedeljak kasno uveče odluku o produženju pritvora dvojici uticajnih separatističkih lidera kao "akt provokacije" španske države.

Izvor: Tanjug
Podeli
Getty images
Getty images

"Država igra na kartu provokacije, ali ljudi neće pasti na tu provokaciju", rekao je portparol katalonske vlade Hordi Turulj katalonskom kanalu TV3, prenosi AFP.

U međuvremenu, u Barseloni su počeli da se okupljaju demonstranti koji traže puštanje dvojice katalonskih lidera. Kako se navodi, hiljade pristalica nezavisnosti Katalonije nose transparente "Sloboda za političke zatvorenike", udaraju u lonce i trube automobilskim sirenama.

Protest je zakazan u centru Barselone, a planirani su i večernji protesti, prenosi AP.

Prethodno je španski Visoki sud saopštio da je naložio da dvojica lidera katalonske separatističke organizacije ostanu u pritvoru dok su pod istragom zbog sumnje na izazivanje pobune.

Tužilaštvo je navelo da su predsednik organizacije Asemblea nasional Katalana (ANC) Hordi Sančes i predsednik udruženja Omnijum kultura, Hordi Kuiksart bili glavni organizatori referenduma o nezavisnosti Katalonije.

Sančes i Kuiksart optuženi su da su podsticali stotine demonstranata da blokiraju policiju dok je vršila racije po kancelarijama regionalne vlade uoči referenduma o nezavisnosti koji je Katalonija održala 1. oktobra, uprkos zabrani Madrida.

Svet

strana 1 od 13271 idi na stranu