"BIA da objasni zašto su novinari bezbednosna smetnja"

Beograd -- Novinarska udruženja traže od BIA da objasni zašto su novinari kojima je zabranjeno da prisustvuju obeležavanju dana BIA "bezbednosna smetnja".

Izvor: B92, Beta
Podeli
Ilustracija: Thinkstock
Ilustracija: Thinkstock

Novinarka KRIK-a Vesna Radojević objavila na Tviteru da joj je rečeno da nema "bezbednosnih uslova" da izveštava sa događaja kome su prisustvovali najviši državni funkcioneri, a novinar "Politike" Dušan Telesković objavio je da mu nije dozvoljeno da prisustvuje prijemu.

Pročitajte još:

Kako navodi Udruženje novinara Srbije, novinarima Vesni Radojević i Dušanu Teleskoviću je na vratima Agencije rečeno je da ne mogu da prisustvuju obeležavanju dana BIA jer "postoje bezbednosne smetnje", a BIA je kao razlog za nedozvoljavanje njihovog ulaska navela da je to kašnjenje i da je trebalo da dođu na vreme.

Iz UNS-a dodaju da su određene novinarske ekipe puštane na događaj i znatno kasnije od vremena naznačenog na pozivnici.

"Podsećamo da Zakon o javnom informisanju propisuje da niko ne sme da ograničava slobodu javnog informisanja i tražimo da novinarima i medijskim radnicima BIA omogući da posao nesmetano obavljaju u javnom interesu", naveli su u saopštenju.

Nezavisno udruženje novinara Srbije izrazilo je protest zbog “diskriminacije novinara” i od BIA Bratislava Gašića zatražilo da javno objasni "bahatost" odluke da se pojedinim kolegama uskrati pravo da izveštavaju sa skupa čiji je on domaćin.

NUNS je ocenio da upravo mesto i povod tog događaja nikako nisu smeli da budu razlog da se pojedinim novinarima zabrani prisustvo i izveštavanje.

Osim toga, oni pozdravljaju odluku predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ne prisustvuje svečanosti "zbog toga što nekoliko novinara iz različitih redakcija nije dobilo odobrenje da prisustvuje svečanosti", kako je saopšteno iz kabineta predsednika.

Novinarka Krika Vesna Radojević u izjavi za NUNS rekla je da se zajedno sa još jednom koleginicom akreditovala za izveštavanje sa prijema, a da su samo njoj zabranili pristup.

"Koleginicu su pustili, kao i druge novinare, a meni su kratko rekli da nisam prošla bezbednosne uslove. Pitala sam šta to znači na šta mi je rečeno da sačekam. Naknadno mi je druga osoba rekla da joj je žao što nisam na spisku. Tražila sam objašnjenje a neka službenica je rekla da će mi to poslati mejlom", navela je Radojevićeva.

Društvo

strana 1 od 6524 idi na stranu