Poslanica SNS: Srbiji je neophodna saradnja sa NATO

Poslanica Skupštine Srbije Vesna Marković izjavila je da Srbija ima dobru i uspešnu saradnju sa NATO.

Izvor: Beta

Utorak, 17.10.2017.

09:55

Poslanica SNS: Srbiji je neophodna saradnja sa NATO
Getty Images

Ona je istakla i da je ta saradnja neophodna pre svega zbog zaštite srpskog stanovništva i kulturnih i verskih objekata na Kosovu.

"NATO želi da se predstavi kao odbrambeni savez koji se zalaže za dobru saradnju sa svima a Srbiji je to posebno važno jer je okružena zemljama koje su članice NATO ili žele da to postanu", rekla je ona agenciji Beta.

U izjavi datoj povodom nedavne posete srpskih parlamentaraca sedištu zapadnog vojnog saveza u Briselu i komandi u Monsu, Marković je rekla da se ta poseta kao i brojni susreti zvaničnika NATO i Srbije "mogu tumačiti u kontekstu unapređenja političke saradnje".

"Najjači utisak su ostavila pitanja koja su oni nama postavljali, a koja su se odnosila na mišljenje građana Srbje o NATO kao i to što žele da poprave imidž koji NATO ima u Sribji. U tom kontekstu tumačim i izjavu generalnog sekretara NATO (Jensa) Stoltenberga prilikom posete Beogradu koji se izvinio porodicama žrtava NATO bombardovanja", navela je.

Marković je podsetila da Srbija i NATO imaju "veoma dobru i uspešnu saradnju" u okviru programa Partnerstvo za mir i dodala da su se u razgovorima u Briselu "koji su bili veoma otvoreni saglasili da postoje i mogućnost za njeno dalje unapređenje".

"Susrećemo se sa sličnim temama, često se govori o poglavlju 31 i zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici, o saradnji NATO i EU na tom planu. Srbija je sarađivala sa NATO i u migrantskoj krizi, borbi protiv terorizma i to su globalni problemi koji zahetvaju saradnju svih zemalja pre svega EU koje se najviše suočava sa tim izazovima", rekla je Marković koja je i članica skupštinskog Odbora za evrointegracije.

Ona je međutim dodala da se saradnja sa NATO ne može dovoditi u direktnu vezu sa procesom evrointegracije Srbije iako postoje slične teme kojima se bave i jedna i druga organizacija.

Upitana kako parlament može da doprinese saradnji sa zapadnom vojnom alijansom, Marković je podsetila da je Skupština Srbije već dala svoj doprinos time što je ratifikovala sporazum IPA kao najviši nivo saradnje koji jedna zemlja ne-članica može da ima sa NATO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: