Ubijena blogerka koja je optuživala vladu za korupciju

Malteška blogerka Dafne Karuana Galicija, čije su optužbe o korupciji vlade dovele do prevremenih izbora u junu, poginula je u eksploziji bombe.

Izvor: Beta
Podeli

Kako su saopštili policijski i politički izvori, bomba je bila postavljena ispod njenog automobila.

Eksplozija se dogodila u mestu Bidnija, blizu Moste, neposredno nakon što je ona napustila svoju kuću, navode izveštaji. Detonacija je bila toliko snažna da je vozilo bačeno u obližnje polje, prenela je agencija Frans pres.

Malteški premijer Džozef Muskat je na konferenciji za štampu sazvanoj posle tog zločina osudio "varvarski napad" i naredio bezbednosnim snagama da upotrebe sva raspoloživa sredstva da se počinioci privedu pravdi.

"Ono što se danas desilo je neprihvatljivo na više nivoa. Danas je crni dan za našu demokratiju i slobodu izražavanja", rekao je Muskat i pozvao ostrvo na jedinstvo.

Karuana Galicija, 53, sarađivala je sa više malteških medija, a pre svega je bila poznata po blogu u kome je otkrila više korupcionaških afera.

Početkom juna Muskatova laburistička partija na vlasti od 2013. ubedljivo je pobedila na prevremenim parlamentarnim izborima sazvanim posle niza skandala u kojima su bili umešani premijerovi bliski saradnici i čak i supruga zbog otkrića u kojima je Karuana Galicija igrala centralnu ulogu.

"Svako zna da je Karuana Galicija bila moj oštri kritičar, politički i lično", rekao je Muskat i naglasio da ne može biti "opravdanja na bilo koji način" za takvo delovanje, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Ministar energetike, šef kabineta premijera Muskata, pa i njegova supruga osumnjičeni su da imaju ofšor račune koji su otkriveni u okviru skandala Panamskih dokumenata. Muskat je kategorički demantovao optužbe i obećao da će podneti ostavku ukoliko se pokaže da su tačne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 566 idi na stranu