Pućdemon pod sve većim pritiskom da proglasi nezavisnost

Barselona -- Predsednik regiona Katalonije Karles Pućdemon izložen je danas sve većem pritisku separatističkog pokreta da definitivno proglasi nezavisnost od Španije.

Izvor: Beta/AP
Podeli
Getty images
Getty images

Dva saveznika katalonskog predsednika Pućdemona pozvala su ga danas da više ne gubi vreme i da ignoriše pretnje Vlade Španije da će preuzeti delimičnu ili potpunu kontrolu nad katalonskom regionalnom vladom.

Pućdemon je u govoru regionalnoj skupštini rekao u utorak da će Katalonija ići ka proglašenju nezavisnosti na osnovu mandata datog glasanjem na referendumu od 1. oktobra, ali je odmah na nekoliko nedelja suspendovao proglašenje da bi ostavio mogućnost za pregovore sa španskim vlastima.

Taj njegov potez je razočarao tvrdu struju secesionističke strane.

Španija referendum smatra nelegalnim i neustavnim, i navodi da su njegovi rezultati nevažeći.

Španski premijer Marijano Rahoj odbacio je mogućnost dijaloga, sem ako Pućdemon odustane od nezavisnosti i vrati se "legalnosti". Rahoj je rekao da Španiji nije potrebno uključenje međunarodnih posrednika.

Rahojeva vlada dala je Pućdemonu rok do ponedeljka da razjasni da li je proglasio nezavisnost ili nije. Ukoliko kaže da jeste, onda će imati još tri dana da otkaže planove za secesiju. Ukoliko ne odgovori, Rahoj je zapretio da će prvi put pokrenuti član Ustava koji centralnim vlastima daje ovlašćenje da direktno intervenišu u Kataloniji.

Krajnje levičarska separatistička katalonska partija CUP napisala je danas u pismu da Pućdemon treba da ignoriše upozorenje španske vlade, da ukine suspenziju proglašenja i da definitivno proglasi nezavisnost tog regiona.

Katalonska nacionalna skupština (ANC) - građanska grupa koja je organizovala masovne skupove podrške otcepljenju od Španije, takođe je izdala saopštenje sa sličnom porukom.

"Nema smisla zadržati suspenziju katalonskog proglašenja nezavisnosti, s obzirom na to da Madrid odbacuje bilo kakav dijalog", navela je ANC u saopštenju.

Katalonske vlasti su 1. oktobra priredile referendum uprkos naređenju Ustavnog suda Španije i oštrom protivljenju drugih vlasti u Madridu. Glasala su 2,3 miliona Katalonaca ili 43 odsto biračkog tela, iako je španska policija pokušala da silom prekine referendum. Za odvajanje od Španije izjasnilo se 90 odsto glasača na referendumu.

Svet

strana 1 od 13137 idi na stranu