Rusija naoružava Saudijsku Arabiju, stiže S-400

Rusija i Saudijska Arabija uskoro će potpisati sporazum o isporuci protivraketnih sistema S-400, kaže pomoćnik predsednika Rusije za vojno-tehničku saradnju.

Izvor: Tanjug

Petak, 13.10.2017.

08:36

Rusija naoružava Saudijsku Arabiju, stiže S-400
Ilustracija, Getty images

Vladimir Kožin je za ruske medije izjavio da su u toku pregovori i koordinacija Moskve i Rijada.

"Pregovori su u toku, uslovi su dogovoreni", citirala je ruska agencija Kožina, prenosi Rojters.

On je naveo da bi ugovor mogao da bude potpisan "u najskorije vreme", ne otkrivajući detalje.

Kako je agencija prethodno prenela pozivajući se na turske medije, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da nema nikakvih problema oko planirane kupovine ruskih raketnih sistema zemlja-vazduh S-400 i da se sa Rusijom razgovaralo i o sistemu S-500.

Navedeno je da je Erdogan to kazao novinarima u avionu prilikom povratka sa putovanja u Ukrajinu i Srbiju. List "Haberturk" je naveo da je turski predsednik kazao da neće biti zajedničke proizvodnje u prvoj fazi nabavke S-400, ali da bi u drugoj fazi to moglo da se promeni.

"Ako Bog da, preduzećemo korake u zajedničkoj proizvodnji. U razgovorima koje vodimo sa (predsednikom Rusije Vladimirom) Putinom mi ne razmišljamo da stanemo kada su u pitanju S-400. Razgovarali smo i o S-500", citirao je ovaj dnevnik Erdogana.

Rojters je naveo da je ruski sistem protivazdušne odbrane S-500 još uvek u fazi razvoja.

Agencija je podsetila da je odluka Ankare o kupovini sistema S-400 u pojedinim zapadnim prestonicama viđena čin prkošenja prema NATO, s obzirom na napetosti izmedju Alijanse i Rusije po pitanju Ukrajine i Sirije.

Navodi se da je rusko-turski sporazum izazvao zabrinutost pošto S-400 ne može da bude integrisan u sistem NATO odbrane.

Ministar spoljnih poslova Turske izjavio je početkom sedmice u intervjuu dnevniku "Aksam" da bi Ankara bi mogla da odustane od kupovine S-400, ukoliko ne bude postignut dogovor o zajedničkoj proizvodnji.

On je rekao da Turska nije obaveštena o zvaničnom odbijanju ruske strane da zajedno proizvode ovaj sistem protivvazdušne odbrane preneo je Tass.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: