"I silovane žene treba da rode, zašto kažnjavati to dete?"

Pripadnici hrvatskog udruženja Vigilare predali su potpredsedniku Sabora Željku Rejneru 168.000 potpisa kojima traže potpunu zabranu pobačaja u Hrvatskoj.

Izvor: 24 sata
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Peticiju naziva "Imam pravo živeti!" pokrenula je građanska inicijativa "Prolife.hr"za zaštitu nerođene dece i pomoć trudnicama, prenosi portal "24 sata".

Pre uručivanja potpisa građani su se okupili ispred hrvatskog Sabora u Zagrebu i prozvali novoizabranog ustavnog sudiju Gorana Selanca zbog stavova o pobačaju i istopolnim brakovima.

Kako se navodi, Selanec je nakon što je izabran za sudiju Ustavnog suda izjavio kako je pitanje vremena kada će definicija braka biti proširena i na istopolne parove, dok je na pitanje o pobačaju istakao da je za njega glavno pitanje “da li je embrion osoba, s obzirom na to da pravni poredak jamči prava osobama”.

Predsednik udruženja Vigilare Vice Batarelo zato traži njegovu ostavku.

“Dosta nam je sofističkih izmišljotina, demagogija i gnusnih laži, na primer - da ne znamo kad život počinje i da je ovo samo žensko pitanje i najnovije, da je dete osoba tek kad se rodi. Dosta nam je onih koji relativizuju sve i smatraju da su pozvani da odluči ko hoće, a ko neće dobiti priliku na život. Sad, danas, ovde, zakonski po kratkom postupku presuđuju nerođenima, sutra će teško obolelima, a niko ne zna ko će biti sledeći”, poručio je Batarelo.

Kako kaže, neće mirno gledati kako Selanec širi svoju propagandu.

“Dapače, od današnjeg dana insistiraćemo na njegovoj ostavci jer je prvog dana svojeg mandata opasno relativizovao život i otvoreno protektira takozvane gej brakove iako je hrvatski narod u Ustavu upisao svoju definiciju braka. Ustavnom sudiji koji širi protivustavne ideje u toj instituciji ne sme biti mesta”, dodao je on.

Novinari su Batarela pitali treba li silovanim ženama zabraniti mogućnost pobačaja, a on je odgovorio kako svako dete mora da se rodi.

“Ko smo mi da odlučujemo koje bi dete trebalo da se rodi? Zašto bi to dete bilo kažnjeno zbog zločina koji se dogodio? Naučno je dokazano da žene koje jesu silovane imaju manji procenat pobačaja, to je naučno utemeljeno. Zašto bi to dete trebalo da ispašta”, odgovorio je Batarelo.

Peticijske potpise koje su predali potpredsedniku Sabora Željku Rejneru, donijeli su u 12 dečjih kolica. Broj 12, kako kažu, prema nekim proračunima odgovara broju dnevno ubijene nerođene dece. Kolica će donirati sigurnim kućama za žene i decu kojima preti nasilje i prisilni pobačaj.

Potpise će Sabor proslediti Ministarstvu zdravstva na dalje rešavanje.

“Deca su naša budućnost, budućnost svih nas okupljenih i budućnost domovine Hrvatske. Danas ovde dižemo glas za njih i njihova prava, prvenstveno za one najmanje koje je najlakše zanemariti i zaboraviti i koji nemaju svoj glas, za nerođene”, poručio je Batarelo.

Region

strana 1 od 3454 idi na stranu