Vučić o nordijskom modelu za Zapadni Balkan

Beograd -- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa generalnim sekretarom Nordijskog saveta ministara Dagfinom Hejbrotenom.

Izvor: Beta
Podeli
Tanjug, Dragan Kujundžić
Tanjug, Dragan Kujundžić

Vučić i Hejbroten su razgovarali o prednostima nordijskog modela jake regionalne saradnje, kao i o mogućnosti da taj način povezivanja posluži kao primer Zapadnom Balkanu.

Kako se navodi u saopštenju, Hejbroten je naglasio da su nordijske zemlje, kao male po broju stanovnika, prepoznale prednosti zajedništva i da su, iako ne uvek lako, našle načina da stvore odredjeni nivo integracije i prekogranične mobilnosti, koja je stvorila uslove za izuzetan ekonomski razvoj.

On je ponudio da to iskustvo bude podeljeno sa Zapadnim Balkanom, naglasivši da je, osim ekonomskog napretka, nordijski model saradnje doveo i do velikog poverenja među narodima.

Vučić je rekao da Srbija podržava sve što može da doprinese pomirenju na Zapadnom Balkanu, stabilnosti regiona, kao i njegovom napretku, podsetivši da se zalaže za jače povezivanje zapadnobalkanskih naroda kroz stvaranje regionalne ekonomske zone.

On je, takođe, izrazio zahvalnost državama članicama Nordijskog saveta za podršku evropskom putu Srbije.

Politika

strana 1 od 8302 idi na stranu