Zeman ostaje pri svom: Neću se izviniti Ukrajini

Predsednik Češke Miloš Zeman odbio je da se izvini Ukrajini za to što je za aneksiju Krima rekao da je "svršen čin", jer je to njegovo, a ne mišljenje Češke.

Izvor: Beta

Četvrtak, 12.10.2017.

22:30

Zeman ostaje pri svom: Neću se izviniti Ukrajini
Foto: GettyImages

Dodao je da je on, iako smatra da je aneksija Krima bila nelegitimna, tom izjavom samo "konstatovao činjenično stanje" da "Krim drže Rusi i nijedna ruska vlada ga vratiti neće".

"Vi znate da sam ja nekoliko puta ankesiju Krima nazvao kršenjem prava. Isto kao što znate da sam za sankcije protiv Rusije rekao da su opravdane, ali neefikasne. Meni može deset puta da bude žao aneksije Krima. Ali ono što je suština jeste da Krim drže Rusi, a ja ne mogu da zamislim nijednu rusku vladu - ne mora da bude Putin, koja bi se Krima odrekla", rekao je Zeman u redovnom nedeljnom intervjuu za češku privatnu televiziju Barandov.

Zeman je povodom svoje izjave na zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u utorak u Strazburu danas rekao da su mu poznati argumenti obe strane o Krimu.

"Znam da se Ukrajina 1992. godine - da li u Budimpešti ili u Bukreštu - odrekla nuklearnog oružja u zamenu za garancije svog teritorijalnog integriteta, a garant je bila i Rusija. Rusija je pogazila svoju vlastitu obavezu. Istorijski argument je da je vekovima Krim pripadao Rusiji. Hruščov je posle poklonio Krim Ukrajini što je pomalo komično. Rusi koriste kao argument pravno tumačenje da je referendum bio pravno obavezujući i da je Krim nešto poput Kosova", kazao je Zeman.

Češki predsednik je naglasio da je u Savetu Evrope izneo samo svoj, lični stav, da bi Rusija i Ukrajina trebalo da dođu do nekog kompromisa, i da je zato predložio, kada Krim već faktički drže Rusi, da isplate Ukrajini kompenzaciju - novčanu ili u nafti ili gasu.

"A znate li definiciju kompromisa? Dobar kompromis je kada obe strane odu od pregovaračkog stola blede od besa", kazao je Zeman.

Najavu Ukrajine da će od Češke tražiti izvinjenje zbog njegove izjave, Zeman je odbio.

"Mogla bi da traži izvinjenje, da nije u pitanju moj lični stav. U ovom slučaju, mogla bi da traži izvinjenje od mene lično, ne od Češke ili češke vlade, jer to je bilo moje lično mišljenje, a ja bih odbio, zato što se ne izvinjavam za svoje lične stavove", kazao je Zeman.

Češki predsednik je dodao da bi političari trebalo i inače da jasno i oštro iznose mišljenje, i da izađu iz magle političke korektnosti, zato što frazama neće reći ništa.

Od izjave predsednika Zemana da je ankesija Krima svršen čin i da bi pokušaj da se to polustrvo vrati Ukrajini, izazvao veliki, evropski rat, te da bi bilo dobro da Rusija isplati odštetu za anektirano polustrovo, distancirali su se i češka vlada i Senat češkog parlamenta.

Uz Ukrajini, iz koje su zvaničnici poručili Zemanu da ako želi neke teritorije da prodaje Rusima, neka im proda Prag ili Karlove Vari, Zemanovo označavanje aneksije Krima kao svršen čin izazvalo je veliki skandal i u njegovoj Češkoj.

Većina političara i vlasti i opozicije upozorila je Zemana da takve izjave ne bi smeo sebi da dozvoli šef države s takvim istorijskim iskustvom komadanja, kakvo ima Češka kojoj je ;Hitlerova Nemačka nakon ;sporazuma u Minhenu 1938. godine anektirala Sudete, a sovjetski vojnici na čelu snaga Varšavskog pakta 1968. godine upali u Čehoslovačku i de fakto je okupirali na više od dve decenije.

Neki češki zvaničnici zapretili su predsedniku da će, ako ovako nastavi sa kontroverznim izjavama, pokrenuti ustavni mehanizam da parlament Zemana nesposobnim da obavlja tu funkciju i da će negove nadležnosti biti poverene premijeru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: