Ambasada Nemačke: Specijalni sud nema političke ciljeve

Ambasada Nemačke u Prištini smatra da je Specijalni sud ključna pravosudna institucija, važna za Kosovo, jer doprinosi vladavini zakona.

Izvor: Beta

Četvrtak, 12.10.2017.

20:07

Ambasada  Nemačke: Specijalni sud nema političke ciljeve
Foto: GettyImages

Kako se dodaje, Specijalni sud ni u kojem slučaju nema političke ciljeve.

Taj sud "ni u kom slučaju nije povezan s političkim ciljevima, izvan njegovog specifičnog mandata", kaže se u izjavi Ambasade Radiju Slobodna Evropa.

Ambasada je navela da je Nemačka neprestano podržavala Kosovo u naporima da se pridruži međunarodnim organizacijama, kao što su Unesko i Interpol, i da će nastaviti.

U izjavi se dodaje da su uslovi EU za viznu liberalizaciju za građane Kosova jasno postavljeni - to su demarkacija granične linije s Crnom Gorom i dokazana borba protiv korupcije, ali ti ciljevi i dalje nisu ispunjeni.

Predsednik Kosova Hašim Tači je ove nedelje optužio međunarodnu zajednicu da se ne pridržava obećanja koja je dala kada je Skupština Kosova usvajala odluku o Specijalnom sudu za ratne zločine na Kosovu.

Tači je rekao da je taj sud nametnut Kosovu, a da nisu ispunjena međunarodna obećanja koja su data kao kompenzacija za formiranje suda.

On je rekao da je međunarodna zajednica obećala Kosovu da će brzo moći da zatraži članstvo u Savetu Evrope, da će ubrzati viznu liberalizaciju, da će Kosovo imati široku podršku za prijem u Unesko, da će brzo biti formirana vojska Kosova i da će biti novih priznanja nezavisnosti.

Tači je i u sredu na konferenciji za novinare s predsednikom Albanije Iljirom Metom promenio mišljenje ističući da je formiranje Specijalnog suda učinjeno u zamenu za usluge međunarodne zajednice.

Specijalni sud za ratne zločine je kosovski sud sa sedištem u Hagu i ima za zadatak istragu zločina za koje su osumnjičeni "pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) nad etničkim manjinama i političkim rivalima" od 1998. do kraja 2000. godine, kako je u svom izveštaju Savetu Evrope naveo švajcarski senator Dik Marti.

Predsednik Tači, čije se ime pominje u izveštaju Dika Martija, predvodio je proces formiranja tog suda i pored velikog nezadovoljstva na Kosovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: