Rama: Rusija koristi vezu sa Srbijom kao piona u šahu

Rim -- Premijer Albanije Edi Rama je za italijansku "Republiku" rekao Rusija koristi "veze sa Srbijom skoro kao piona na šahovskoj tabli".

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA / BORIS PEJOVIC
Foto: EPA / BORIS PEJOVIC

Rama je rekao i rekao da između turskog i ruskog uticaja na Balkanu postoji "važna razlika" u tome što Turska "ne pokušava da nameće ništa balkanskim zemljama".

On je naveo da je sa Srbijom moguća saradnja i pored toga što je "Kosovo tačka neslaganja".

Upitan zašto je Balkan stalno na meti Rusije, Turske, autokratskih sila koje kao da tu sprovode deo svojih geopolitičkih rivaliteta, Rama je kazao:

"Postoji važna ralika, po našem mišljenju, između Turske i Rusije. Mi Albanci Tursku vidimo kao državu regiona, koji pokušava da igra svoju ulogu bez pokušaja nametanja bilo čega balkanskim zemljama".

Rekao je i da je Turska "zemlja koja je vezana za evroatlantsku perspektivu".

"Rusija ima vezu sa Srbijom, sa slovenskim svetom, ali koristi tu vezu kao da je u pitanju pion na šahovskoj tabli ruskih geostrateških interesa", ocenio je Rama.

On je na pitanje da objasni šta znači njegova tvrdnja da se nakon ratova 90-ih godina prošlog veka balkanske zemlje transformišu "iz neprijatelja u susede" i kakav odnos Albanija ima sa Srbijom, podsetio da je "pre četiri godine bio prvi albanski premijer koji je posetio Beograd od 1946" i da je "predsednik (Srbije Aleksandar) Vučić bio prvi koji je došao u Albaniju za poslednjih 60 godina".

"Radimo na ambicioznom planu sa ciljem ukidanja carinskih stopa, olakšavanja trgovine i to će nam korak po korak pomoći u prevazilaženju naših razlika i rešavanju naših sporova. Kosovo je tačka neslaganja, ali se bavimo time, možemo sa sarađumemo", kazao je Rama.

On je rekao da "Albanija i Albanci ostaju zemlja i narod najnaklonjeniji Evropi".

"I to nije samo zato što želimo da postanemo punopravni član političkog i ekonomskog bloka koji osećamo kao svoj dom i koji će pomoći našem razvoju, našoj stabilizaciji. To je i zato što je Balkan i dalje region u kojem je sećanje na evropske ratove i dalje živo. Istorija može da se ponovi, a EU je nastala i duguje svoj uspeh tome što je garantovala evropskim narodima mir i prosperitet nezabeležen u prošlosti", naveo je albanski premijer.

Region

strana 1 od 3455 idi na stranu