Crnadak: Različiti, ali zajedno na evropskom putu

Beograd -- Vreme je da ostavimo po strani svakodnevnu politiku i da se fokusiramo na bitne stvari, izjavio je danas ministar spoljnih poslova BIH Igor Crnadak.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug, Sava Radovanović
Tanjug, Sava Radovanović

Crnadak je panelu o Berlinskom procesu na Beogradskom bezbednosnom forumu ocenio da je ekonomska korist od približavanja šest tržišta ogromna.

"Svi smo u drugim fazama, svi smo vreoma različiti, imamo šest učesnika, jedan od njih je Kosovo, imamo dve zemlje koje nisu priznale Kosovo, neke koje su dugo kandidati. Različiti smo, ali zajedno smo na evropskom putu", rekao je Crnadak.

On je istakao da im Berlinski proces pomaže da bolje komuniciraju sa javnošću, međutim, naveo je i da nije lako imati potimizam u BIH 22 godine nakon rata, jer su svi očekivali više, između ostalog, bolje ekonomske prilike.

Kaže da nakon uspešne 2016. godine u integracionom procesu, postoji optimizam, iako 2017. godina i nije bila tako uspešna kao prethodna, ali, kako ističe, i dalje postoji prilika da se završe započete stvari i da BIH dođe do statusa zemlje kandidata 2018. godine.

Ocenio je da je dobro to što kroz Berlinski proces postoji konkretan fokus na Balkan. “Poboljšali smo ekonomiju, bezbednost i infrastrukturu. Mi smo bili tu i pre ovog procesa, ali nismo imali takvu saradnju”, primetio je Crnadak i dodao da svi vide koristi od zajedničkih susreta, te da to treba preneti na svakodnevni život i obične ljude.

Govoreći o nedostacima u društvu tih zemalja, Crnadak je naveo da još treba raditi na borbi protiv korupcije, na nezavisnom sudstvu, dodajući da na tome treba da rade institucije u samim zemljama.

Crnadak je komentarisao i najavu Žan Kloda Junkera o izradi strategije da Srbija i Crna Gora udju u EU 2025. godine rekavši da je bitno da postoje predviđanja o procesu evropskih integracija i ponovio da je BIH na ključnom putu evropskih integarcija.

Evropska unija

strana 1 od 443 idi na stranu