REM utvrdio listu TV programa, "obavezni" i O2 i Prva

Ma ko da je vaš kablovski operator, u ponudi televizijskih programa morate imati sve TV programe sa nacionalnom frekvencijom.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.10.2017.

16:36

REM utvrdio listu TV programa,

Dakle, O2, Prva, RTS, Pink i Hepi moraju biti u ponudi.

To je odlučio Savet Regulatornog tela za elektronske medije. Ta odluka je važna, jer se država umešala u regulisanje distribucije televizijskih kanala u zemlji u kojoj je 60 - 70% teritorije pod kablovskim operaterima, objašnjava advokat Slobodan Kremenjak.

Regulatorno telo za elektronske medije REM je usvojilo listu nacionalnih TV programa koje kablovski operatori moraju da prenose “na pravičan, transparentan i nediskriminatorski način”. To je obaveza prema Zakonu o elektronskim medijima, kako bi se štitili javni interes i medijski pluralizam.

“Ovim odlukama se utvrđuje određena obaveza distributera, ali njima ne sme da se menja zakon, a zakon je propisao da je za kablovskog distributera neophodna saglasnost distributera vlasnika kanala. U suprotnom vlasnik kanala može da uslovi emitovanje. Ova odluka uopšte to ne menja“, rekao je Kremenjak.

Kremenjak podseća da Zakon o autorskim i srodnim pravima takođe propisuje pravo da proizvođači emisija mogu da dozvole ili zabrane distribuciju svog TV programa pod određenim uslovima. Ti uslovi mogu da podrazumevaju i plaćanje naknade.

“Mi ovde imamo situaciju da neko ima proizvod koji neko prodaje i da traži da učestvuje u toj prodaji“, dodao je on.

Kablovski distributeri sada će samoinicijativno moći da odlučuju u odnosu na neke druge kanale, ali to neće moći da rade u odnosu na one koji su na listi obaveznih za prenos.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: