"Ulov" čuvara kontejnera u NS: "Sekundarac" mora u zatvor

Sakupljač sekundarnih sirovina u Novom Sadu mora u zatvor, jer prethodno nije platio kaznu od 8.000 dinara, kojom ga je kaznila komunalna policija.

Izvor: O2
Podeli

Bajram je i danas krenuo na posao, da sakuplja sekundarne sirovine. Ne zna da li bi i današnji radni dan mogao da završi sa prekršajnom prijavom zbog preturanja po kontejneru.

“Počela komunalna policija da kazni što ide sirotinja da skupljaju sirovine, flaše na kontejnerima”, kaže Bajram.

Otkako Novim Sadom patrolira privatno kontejner obezbeđenje, koje je angažovala gradska “Čistoća”, sekundarci sve češće imaju posla sa komunalnom policijom, koju privatno obezbeđenje poziva.

“Ne možemo ići na kante. Zašto? Zato što te kante kažu za njih postaje ko banka. Kaže, vi ste lopovi. Zašto, šta kradem ja?”, priča Selim.

Ne kradu, ali izbacuju otpad iz kontejnera. Tako bar stoji u gradskoj Odluci o održavanju čistoće, na osnovu koje kažnjavaju "sekundarce". Najpre dobijaju prekršajnu novčanu kaznu od osam hiljada dinara.

“Ako ne platiš u roku, ići ćeš osam dana u zatvor. A mi od toga živimo“, dodao je Bajram.

Ramzijina porodica, takođe, živi od sakupljanja sekundarnih sirovina. Međutim, i oni razmišljaju da prekinu da rade taj posao da ne bi dobili kaznu i da ne bi završili u zatvoru.

“Prekinula sam, pogotovo kad su mi sina napali dva puta. Ne dolazi u obzir više”, kaže ona.

Udruženju romskih studenata, koje u okviru projekta Centar za romsku zajednicu, pruža pravnu i psihološku pomoć Romima do sada se javilo desetoro ljudi sa prekršajnim prijavama. Zbog ovoga je Udruženje tražilo prijem kod gradonačelnika.

"Taj sastanak do dana današnjeg nije održan. Mi želimo, ovim putem, medijski, da ukažemo gradu Novom Sadu na pozitivan primer koji sprovodi Grad Niš”, rekla je Jelena Krivokapić iz Udruženja romskih studenata.

U Nišu su svi sekundarci registrovani posebnom karticom, koju izdaje Republički sindikat sakupljača.

Na taj način Grad Niš sprovodi lokalnu strategiju upravljanja otpadom u kojoj učestvuju i sami sekundarci.

Društvo

strana 1 od 6481 idi na stranu