"I u SRB sam čuo - zašto se zločinci tretiraju kao heroji"

Beograd -- Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot upitao je zašto se optuženi i osuđeni ratni zločinci na Balkanu kod kuće tretiraju kao heroji, prenosi Danas u izdanju od petka

Izvor: Beta
Podeli
Tanjug, arhiva
Tanjug, arhiva

"Ja sam ambasador Sjedinjenih Država u Srbiji, ne u Hrvatskoj, ali i to vodi ka valjanom pitanju koje sam čuo u ovoj zemlji: zašto se optuženi, čak i osuđeni ratni zločinci, u ovom regionu kod kuće tretiraju kao heroji?", rekao je Skot.

On je tako odgovorio zamoljen da komentariše izjavu ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina da ga čudi što ambasador SAD "ne vidi podrivanje imidža hrvatske države" time što je haški optuženih Ante Gotovina savetnik u Vladi Hrvatske.

Vulin je u Nišu na skupu bivših starešina Treće armije Vojske Jugoslavije za vreme NATO bombardovanja, među kojima je bio i general u penziji i haški osuđenik Vladimir Lazarević, kazao da se "tih ljudi nikada nije postidela vojska kojoj su komandovali, i nikada ih se nije postideo narod koji su branili i odbranili".

Posle te izjave reagovao je ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot tako što je na Tviteru preneo tekst "Vašington posta" pod naslovom "Srpski ministar odbrane hvali osuđenog ratnog zločinca", ocenivši da "meseci rada na poboljšanju imidža Srbije u SAD mogu biti podriveni jednom izjavom".

Vulin je odbacio tu ocenu ambasadora SAD u Beogradu, rekavši da Srbija nije izazvala ratove i da ne treba da se stidi onih koji su je branili.

"Lazarević je slobodan čovek, a moje je pravo da poštujem i njegovu borbu i borbu mog naroda. Da li treba da hvalim bombardovanje i tražim opravdanje za otcepljenje Kosova i Metohije? Ne znam vojsku koja bi se odrekla i postidela generala Lazarevića, a ja sigurno neću", naveo je Vulin.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da američki ambasador u Beogradu ne bi trebalo da se meša u unutrašnje stvari Srbije.

Politika

strana 1 od 8302 idi na stranu