"Srbija i Španija su prijatelji i saveznici"

Svečanim prijemom u Beogradu je obeležen Dan Kraljevine Španije, a ambasador Migel Fuertes Suares ukazao je da Španija ovih dana preživljava "složene trenutke"

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 12.10.2017.

21:20

Foto: Thinkstock

On je izrazio uverenje da će ih prebroditi uz podršku prijatelja, među kojima je posebno istakao Srbiju.

Na prijemu u hotelu Metropol, kome su prisustvovali ministri u Vladi Srbije sa premijerkom Anom Brnabić na čelu, Suares je izrazio zahvalnost zvaničnicima Srbije zbog podrške koju su pružili Španiji.

"Ono što sada kažem je ono što osećaju i Španci i španska vlada. Hvala vam još jednom", rekao je Suares.

On je dodao da je Srbija prijatelj i saveznik Španije i izrazio uverenje da je i Španija bila saveznik i prijatelj Srbije.

"To kažem sa velikim poštovanjem i srdačnošću", rekao je ambasador.

Podsetio je da je Španija stara više od 500 godina tokom kojih je, kako je rekao, bilo dobrih i loših trenutaka, dobijenih i izgubljenih bitaka, trenutaka padova i uspona.

"Ovih dana proživljavamo složene trenutke, ali kao jedna stara zemlja, uveren sam da ćemo prebroditi ove kompleksne probleme zahvaljujući odlukama koje će doneti Vlada i Parlament Španije, kao i Ustavni sud i pravosudni organi. Uveren sam da će biti preduzete sve neophodne mere i u tom smislu veoma je značajno računati na podršku prijatelja", rekao je Suares.

Španija, naglasio je, ima mnoge dobre prijatelje na koje računa da će joj pružiti podršku.

"Među tim prijateljima je jedan kojeg želim da istaknem, a to je Srbija", rekao je Suares, što je dočekano aplauzom.

Na prijemu su intonirane himne Španije, Srbije i Evropske unije.

Prisutni su mogli da uživaju u španskom vinu, pršuti, siru...

Prijemu su prisustvovali premijerka Ana Brnabić, ministri Mladen Šarčević, Zoran Đorđević, Aleksandar Vulin, Ivica Dačić, šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, načelnik Generalštaba Ljubiša Diković, ambasadori SAD, Velike Britanije, Nemačke, Južne Koreje, Japana, Izreal, Italije, Argentine i brojni predstavnici diplomatskog kora, kulturnog i javnog života Srbije, kao i verskih zajednica.

Nacionalni dan Španije obeležava se u čast dolaska Kristofera Kolumba u Ameriku 1492. godine, a takođe se slavi i kao Dan španskih oružanih snaga.

Ove godine praznik se obeležava u jeku jedne od najvećih kriza sa kojima se zemlja suočava posle referenduma o nezavisnosti koji je sprovela njena bogata severoistočna pokrajina Katalonija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: