Zašto su zapadni mediji pomno pratili Erdogana u Srbiji

Zapadni mediji su sa velikom pažnjom pratili posetu turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji.

Izvor: Tanjug

Sreda, 11.10.2017.

15:26

Zašto su zapadni mediji pomno pratili Erdogana u Srbiji
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžiæ

Posebno su istakli njegovu izjavu kojom je optužio američkog ambasadora u Ankari Džona Bašu da je odgovoran za odluku SAD da suspenduje vize turskim građanima.

Zapadni mediji, naime, prenose da je Erdogan, na zajedničkoj konferenciji nakon razgovora sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, rekao da Ankara Bašu više ne smatra legitimnim predstavnikom SAD i da ga predstavnici turske vlasti neće primiti u oproštajnu posetu koju je tražio.

"Nismo se složili i ne slažemo se sa tim da ambasador dođe u oproštajnu posetu sa ministrima, predsedavajućim parlamenta i sa mnom. Mi ga ne vidimo kao predstavnika SAD u Turskoj", rekao je Erdogan odgovarajući na pitanje novnara, preneo je AFP.

AP je naveo da je Misija SAD tu odluku donela nakon nedavnog hapšenja jednog američkog diplomate u Turskoj.

Stejt department je, navodi ova agencija, branio Bašu rekavši da je imao "punu podršku" američke vlade i da su njegovi postupci koordinirani sa američkim vlastima - Belom kućom i Većem za nacionalnu bezbednost.

Napominje se da je Ankara odgovorila recipročnim merama tako što je obustavila izdavanje neemigrantskih viza Amerinkancima.

Prema rečima Erdogana, američki zvaničnici nisu zvali ministra spoljnih poslova Turske, a odluka koju je Ankara donela je samo recipročna odluci SAD.

Spor Ankare i Vašingtona eskalirao je prošle sedmice kada je Turska uhapsila svog državljanina koji je bio zaposlen u američkom diplomatskom predstavništu pod sumnjom da je bio povezan sa grupom koja je odgovorna za prošlogodišnji neuspeli pokušaj vojnog puča u Ankari.

Vašington je reagovao suspenzijom viza za građane Turske, što je izazvalo Ankaru da odgovori kontramerama.

Erdogan je zapitao na koji su se način "agenti" infiltrirali u američki konzulat, misleći pritom na uhapšenog turskog državljanina, preneo je Rojters.

Misija SAD u Turskoj je pre nekoliko dana saopštila da je suspendovala izdavanje viza turskim građanima jer mora da "preispita posvećenost Turske bezbednosti američkog diplomatskog osoblja".

Pročitajte još:

Novi Pazar dočekao Erdogana: "Ovo je moj zavičaj" FOTO

Dačić pevao Erdoganu na turskom VIDEO

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: