Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije do kraja godine

Rim -- Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović izjavila danas u Rimu da bi do kraja godine trebalo da bude usvojen novi zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije.

Izvor: Beta
Podeli
Tanjug, arhiva
Tanjug, arhiva

"Ono što je predviđeno Akcionim planom za Poglavlje 23 je donošenje novog zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije. Plan je da se taj predlog zakona pred narodnim poslanicima nadje do kraja godine", rekla je Nela Kuburović, prenelo je Ministarstvo pravde.

Ministarka i direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Majda Kršikapa razgovarale su u Rimu sa direktorom Agencije za borbu protiv korupcije Italije Rafaelom Kantoneom o unapređenju odnosa i pozitivnim zakonodavnim primerima u toj zemlji koji se odnose na prevenciju i borbu protiv korupcije.

Nela Kuburović je precizirala da će novim zakonom o Agenciji biti otklonjeni nedostaci koji postoje u sadašnjem, a koji se pre svega odnose na primenu samih odredbi, jačanje kapaciteta Agencije i širenje njenih nadležnosti.

Nela Kuburović je napomenula da će poseban akcenat u novom zakonu biti stavljen na širenje odgovornosti zaposlenih, a da će paralelno sa tim biti obezbeđena i veća prava za njih.

Nela Kuburović je istakla da su iskustva Italije na polju borbe protiv korupcije dragocena za Srbiju i da Agencija za borbu protiv korupcije ima višegodišnju saradnju sa italijanskim kolegama, što je u značajnoj meri doprinelo da bude primer u regionu za ostale zemlje Zapadnog Balkana, na koji način treba da razvijaju prevenciju i borbu protiv korupcije.

Majda Kršikapa je ukazala da će prioriteti Agencije u narednom periodu biti unapređenje mera i mehanizama za prevenciju, kao i izrada planova integriteta.

Kantone je istakao dobru saradnju Agencije za borbu protiv korupcije Italije sa kolegama iz Srbije.

On je dodao da Agencija za borbu protiv korupcije Srbije treba da bude primer drugim zemljama u regionu, koje bi trebalo da idu tim putem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 214 idi na stranu