Prva Parada ponosa u Prištini, u šetnji i Tači / FOTO

Priština -- U Prištini završena prva Parada ponosa, u organizaciji LGBT zajednice na Kosovu i Metohiji, kojoj su prisustvovali predstavnici ambasada, vlade i stranaka.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug, arhiva
Tanjug, arhiva

Parada je završena bez incidenata, obraćanjem jednog od organizatora LGBT zajednice na Kosovu. U Paradi je učestvovao i predsednik Hašim Tači, ministar za evropske integracije Durat Hoha, diplomatski predstavnici i predstavnici političkih partija.

Šetnju pripadnika gej parade obezbeđivao je veliki broj pripadnika policije nakon što su mediji sinoć dobili poruku u kojoj je učesnicima ove manifestacije prećeno smrću.

Parada je okončana na Trgu Zahir Pajaziti prisutnima se obratio jedan od organizatora rekavši da je u Prištini danas uspešno održan marš LGBT zajednice na Kosovu.

"Velika je čast da razgovaram sa vama. Ovo je jedan od najsrećnijih trenutaka. Danas smo uspešno završili Paradu ponosa na Kosovu. Ovde podižemo svoj glas da nas čujete ne samo vi, već svi. Želimo da živimo srećno jedan pored drugog. Na ovom svetu ima mesta za sve", naveo je organizator, preneo je portal Indexonline.

Napomenuvši da ne dogovori o emitovnoj ljubavi, organizator, čije se ime ne pominje, rekao je da će se i ubuduće tu okupljati da bi širili ljubav.

Tači je poručio da su svim građanima Kosova zagarantovana jednaka prava. "Ovde sam da izrazim podršku ovoj zajednice da potvrdim da su na Kosovu sve zajednice jednake, da su država i društvo Kosova izgradjeni na principima slobode i jednakih prava svih zajednica", rekao je Tači. On je poručio da nikome neće dozvoliti da preti bilo kom pojedincu ili grupi.

"Cenim svačiju posvećenost ljudskim pravima i slobodama da budu zaštićeni i poštovani. Danas bi trebalo obratiti pažnju na predstavnike zajednice, organizatore, a ne na institucije. Kosovske institucije podržavaju i štite građane u ostvarivanju njihovih prava zajamčenih Ustavom i zakonima Kosova ", rekao je. Paradi su prisustvovali i ambasador Velike Britanije Ruri O`Konel i šef kancelarije EU, Nataliia Apostolova.

Prištinski mediji primećuju da je premijer Ramuš Haradinaj odsustvovao zbog, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, ranije preuzetih obaveza, te da Paradi nije prisustvovao ni ambasador SAD Greg Delavi, koji je, inače, podržava LGBT zajednicu na Kosovu.

Gej povorka je krenula nešto pre podneva sa Trga Skenderbeg. Učesnici Parade ponosa nosili su prepoznatljive zastave u bojama duge i raznobojne balone. Oni su nosili i transparente na kojima je pisalo: "To je ona i ona je čovek", "Nije sve samo crno-belo, svet ima mnogo boja"..., javio je portal Indexonline.

strana 1 od 76 idi na stranu