Brnabićeva: U Srbiji nema objektivnog novinarstva

Beograd -- Premijerka Ana Brnabić izjavila je pred Evropskim parlamentom u Briselu da u Srbiji nema objektivnog novinarstva jer ima malo objektivnih novinara.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

Ana Brnabić je u raspravi u Spoljnopolitičkom odboru EP i na poruke nekih poslanika da je "veoma zabrinjavajuće pitanje slobode medija" odgovorila da "pitanje istraživačkog novinarstva jeste krajnje važno".

Pročitajte još:

"Veoma sam otvorena za raspravu o tome i da bismo bili savršeno pošteni, a to sam rekla organizacijama civilnog društva, novinarima i kažem vama sada, da ne vidim, da nema istraživačkog novinarstva u Srbiji", rekla je ona.

"Odnosno", kako je podvukla, "sada ima nedostatka istraživačkog novinarstva, ali ne zato što to guši vlada, već ga nema, jer nema objektivnog novinarstva u Srbiji, odnosno jako je malo objektivnih novinara".

"Vidimo pre da ima nekih koji su veoma naklonjeni vladi, odnosno medija koji su jako protiv vlade", navela je Ana Brnabić.

"Ali postoje mediji koji su protiv vlade i mogu slobodno da kažu šta misle na temelju činjenica ili na temelju onoga što nisu činjenice", podvukla je srpska premijerka.

I, kako je rekla, "svi nedeljnici u Srbiji su potpuno protiv vlade, protiv predsednika, a od dnevnika su to tri koji su protiv vlade, a bar dva potpuno protiv vlade, a jedan od njih je, rekla bih, manje ili više objektivan".

"Videli smo", istakla je predsednica srpske vlade, "interesantan slučaj lokalnog medija Novine vranjske", uz tvrdnju da su te novine zatvorene jer ih vlada nije pomogla.

"Te novine su bile kritički nastrojene prema vladi, nisu imale novca i zatvorene su", rekla je ona.

"Ja sam", rekla je Ana Brnabić, "posebno od Ministarstva kulture zatražila izveštaj o tom prema vladi kritičkom, što je u redu, mediju, i u samo 2017. je taj medij dobio od vlade, budući da nezavisna komisija Ministarstva kulture izdvaja novac za projekte, za svoje projekte više novca nego za recimo pet godina između 2008. i 2012."

"Kad sam ja iznela te podatke", primetila je ona, "opozicija je rekla: U redu, ali ostali su dobili više".

"Ja sam otvorena da razgovaram o tome da to bolje razumem i da se vidi da li tu zaista ima nečega", zaključila je predsednica srpske vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 214 idi na stranu