Istraživanje: Ministri od građana dobili dvojke

Beograd -- Predsednica Vlade Ana Brnabić i ministar državne uprave Branko Ružić ocenjeni najvišom ocenom prema najnovijem istraživanju povodom 100 dana rada Vlade.

Izvor: Blic, Tanjug
Podeli
Tanjug, arhiva
Tanjug, arhiva

Istraživanje agencije "Faktor plus", čije je rezultate objavio "Blic" u današnjem izdanju, pokazuje i da je Vlada Srbije u dubokoj senci predsednika Aleksandra Vučića, jer nijedan od članova Vlade nema ocenu veću od trojke, dok su građani Vučića na novoj poziciji ocenili ocenom 4,1.

Prema istraživanju, koje je rađeno od 4. do 8. oktobra na 1.250 ispitanika, najvišu ocenu - 2,9 - zaslužila je premijerka Ana Brnabić, a posle nje je najbolje ocenjen ministar Branko Ružić sa ocenom 2,8, kao i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sa ocenom 2,7.

Više ocene dobili su i ministar trgovine Rasim Ljajić, ministar finansija Dušan Vujović i ministar uutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. S druge strane, najgore su ocenjeni ministri odbrane i životne sredine Aleksandar Vulin i Goran Trivan.

"Primetno je da je Vlada u senci predsednika. Razlozi za relativno loše ocene mogli bi da budu ti što je gradjanima rad pojedinih ministara nepoznat ili što smatraju da ne rade ili da rade loše", kaže za "Blic" Vladimir Pejić iz agencije "Faktor plus".

On ističe da je prosečna ocena vlade Ane Brnabić niža nego u slučaju prethodne vlade, ali i da je nivo ocena članova niži, moguće zbog toga što je Vučić dok je bio premijer svojom visokom ocenom podizao prosek.

"Ne verujem da je iko imao nameru da predsednik u ovolikoj meri bude dominantan u odnosu na ministre i premijerku, ali to je realno stanje trenutno", ističe Pejić.

Komentarišući rezultate istraživanja, on kaže da je Dačić uvek među najbolje rangiranima, što zbog toga što je lider stranke, što zbog dobrih odnosa sa SNS-om, što zbog ličnog šarma". Razlozi za najlošije ocene Vulina i Trivana su, kaže, različiti.

"Trivan nije stigao ništa loše da uradi, ali ga nema u javnosti, slaba mu je prepoznatljivost i to je doprinelo niskoj oceni. S druge strane, Vulin je mnogo poznatiji, ali su afere koje se za njega vezuju očigledno naišle na lošu reakciju javnosti", objašnjava Pejić.

Agencija "Faktor plus" sprovela je i istraživanje o rejtingu stranaka, a rezultati pokazuju da ubedljivo prednjači SNS s podrškom 52,8 odsto ispitanika, dok je na drugom mestu SPS sa podrškom od 9,2 odsto.

Pokret slobodnih građana Saše Jakonovića uživa podršku 7,8 odsto ispitanika, a Demokratska stranka - 6,9 odsto. "Utisak je da je razlaz PSG-a i DS-a više štetio Jankoviću, ali je svakako naneo štetu i demokratama. Simpatizeri opozicije teže ujedinjenju, a opozicija se sve više razjedinjuje i to se vidi i u istraživanjima javnog mnjenja", ističe Pejić.

On kaže i da su Dveri stabilne na tri procenta s blago rastućom tendencijom, i dodaje da je Narodna stranka Vuka Jeremića za sada nepoznanica, da bi ona mogla da se nadje već u sledećem istraživanju, ali i da se ne očekuje da će napraviti neke drastične promene na političkoj sceni.

Istraživanje pokazuje i da SRS ima podršku 4,1 odsto ispitanika, PUPS 3,1 odsto, SDPS 2,9 odsto, dok je na dnu liste pokret "Dosta je bilo" s podrškom 2,3 odsto ispitanika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 11 idi na stranu