Putinu za rođendan - protesti i hapšenja širom Rusije FOTO

Moskva -- Pristalice ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog demonstrirale su širom Rusije, zahtevajući od vlasti da mu dozvole učešće na predsedničkim izborima.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug, AP
Foto: Tanjug, AP

Navaljni izdržava zatvorsku kaznu od 20 dana zbog organizovanja neodobrenog protesta, a njegovi saradnici su za danas, na 65. rođendan predsednika Rusije Vladimira Putina, najavili proteste u gotovo 80 ruskih gradova, navodi AP.

Nekoliko stotina uglavnom mladih građana demonstriralo je u centru Moskve, mašući ruskim zastavama i uzvikujući "Rusija će biti slobodna" i "Oslobodite Navaljnog!" Jedan od demonstranata nosio je plakat na kom je bila slika Putina kako sedi na planini novca sa natpisom "Srećan rođendan lopove mali!"

Policija je upozorila učesnike protesta da skup nije dozvoljen i pozvala ih da se raziđu, ali nije pokušavala da rasturi skup.

Policija je u Moskvi privela nekoliko osoba, ali optužnice nisu podignute. Međutim, prema podacima NVO OVD-info u Sankt Peterburgu policija je privela njih 10, a u drugih 25 gradova ukupno 132 osobe.

Na neodobrenom protestu u Sankt Peterburgu okupilo se više od 1.000 građana, a policija prvobitno nije intervenisala. Demonstranti su prošetali gradom, blokirali saobraćaj i uzvikivali "Rusija bez Putina" i "Putine, u penziju". Sukobi su izbili kasnije pošto su neki od učesnika pokušali da probiju kordon, a policija je uhapsila desetine ljudi.

Foto: Tanjug, AP
Foto: Tanjug, AP

Pročitajte još:

Neki od demonstranata, uglavnom tinejdžeri, kasnije su u pratnji policije vikali blizu Kremlja "Pustite Navaljnog da se kandiduje" i "Budućnost bez Putina", a policija ih je kordonima sprečila da dođu do Crvenog trga.

Odluka vlasti da se uzdrži od primene sile i dozvoli demonstrantima da prošetaju centrom Moskve razlikuje se od prethodnih ovogodišnjih skupova pristalica Navaljnog, kada je uhapšeno više od 1.000 učesnika protesta.

Broj ljudi na današnjim demonstracijama širom Rusije kretao se od nekoliko desetina do nekoliko stotina. Vlasti nisu odobrile održavanje većine tih skupova, ali policija nije primenjivala silu i uhapsila je svega nekoliko demonstranata i aktivista.

Kako navodi Rojters, veličina ovog skupa u Moskvi i ostalih skupova širom Rusije izgleda mnogo skromnije kada se uporede sa masovnim protestima u Rusiji koje je poveo Navaljni u martu i junu i koji važe za najveće proteste u Rusiji od 2012. godine.

Foto: Tanjug, AP
Foto: Tanjug, AP

Navaljni je objavio da želi da se kaniduje za predsednika Rusije na izborima u martu 2018. godine, ali njegovo učešće na izborima onemogućava krivična sudska presuda za koju on tvrdi da je politički motivisana.

Navaljni je 2013. godine osudjen zbog pronevere 16 miliona rubalja (oko 236.000 evra).

Putin još nije potvrdio učešće na izborima, ali očekuje se da se kandiduje za novi šestogodinji mandat i da mu, uz trenutnu podršku i do 80 odsto građana, neće biti teško da pobedi veterane s prethodnih izbora-lidera komunista Genadija Zjuganova, ultranacionalistu Vladimira Žirinovskog i liberala Grigorija Javlinskog.

Rojters navodi da je u planu veliki protest u Putinovom rodnom gradu Sankt Peterburgu kasnije u toku dana.

Foto: Tanjug, AP
Foto: Tanjug, AP

Navaljni (41) koji je izgradio ime otkrivajući korupciju ruskih zvaničnika, rekao je ranije da je visok nivo podrške Putinu posledica nedostatka stvarnog političkog takmičenja i apelovao na svoje pristalice da mu pomognu da se kandiduje.

Navaljni je ove godine organizovao nekoliko talasa demonstracija, a veliki protesti 26. marta bili su najmasovniji u Rusiji u poslednjih pet godina.

Ti protesti su pokrenuti posle dokumentarnog filma o navodnom tajnom bogatstvu ruskog premijera Dmitrija Medvedeva koji je Navaljni snimio i u martu objavio na Jutjubu, od kada je imao gotovo 25 miliona pregleda.

Foto: Tanjug, AP
Foto: Tanjug, AP

Foto: Tanjug, AP
Foto: Tanjug, AP

Foto: Tanjug, AP
Foto: Tanjug, AP

Foto: Tanjug, AP
Foto: Tanjug, AP

Foto: Tanjug, AP
Foto: Tanjug, AP

Foto: Tanjug, AP
Foto: Tanjug, AP

Svet

Pens stigao u Izrael

Jerusalim -- Američki potpredsednik Majk Pens stigao je u Izrael, gde će razgovarati s najvišim zvaničnicima te zemlje, prenela je agencija Frans pres.

Svet nedelja 21.01. 22:16 Komentara: 0
strana 1 od 13143 idi na stranu