Plenković: Kanonizacija Stepinca ide dobro, u pravom smeru

Vatikan -- Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je u Vatikanu da je sa papom Franjom razgovarao o postupku kanonizacije kardinala Alojzija Stepinca.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Kako je rekao, kanonizacija Stepinca, inače osudjenog zbog podrške ustaškom režimu tokom Drugog svetskog rata, “ide dobro".

Hina prenosi da je predsednik hrvatske vlade kazao da je "iskoristio susret sa papom da ga pozove u posetu Hrvatskoj, jer bi to puno značilo hrvatskom narodu" i dodao da bi voleo da ta poseta bude "i u kontekstu kanonizacije kardinala Alojzija Stepinca".

"Naravno da sam iskoristio ovu priliku da Svetoga Oca pozovem u Hrvatsku. To bi puno značilo hrvatskom narodu, svima koji ga cene, koji očekuju njegovu posetu. Moj utisak je da će se to dogoditi, na njemu je da odabere trenutak koji bi bio najprimereniji za takvu posetu", rekao je premijer u izjavi za hrvatske novinare u Vatikanu.

Plenković je rekao da "smatra da su se dotakli svega onoga što je važno u odnosima Svete Stolice i Hrvatske", kao i da su "razgovarali i o postupku kanonizacije blaženog kardinala Alojzija Stepinca".

"Moj je utisak da taj proces ide dobro, da ide u pravom smeru. Voleo bih kada bi se dogodilo da poseta pape Franje bude i u tom kontekstu".

Prema tvrdnji Plenkovića, "papa je zadovoljan radom mešovite komisije koja je završila rad pre nekoliko meseci".

"Koliko sam ja stekao utisak, upoznat je sa sadržajem rada i očekujem da upravo na tragu onoga što je video, što inače misli o kardinalu Stepincu, da idemo u smeru donošenja konačnih odluka", naveo je hrvatski premijer.

Hina navodi da je Plenković u audijenciji kod pape proveo dvadesetak minuta u razgovoru oči u oči.

Plenković je papi poklonio bronzanu statuu svetog Josipa sa Isusom, delo akademskog slikara Stipe Sikirice. Osim sa papom, on je razgovarao i sa vatikanskim državnim sekretarom Pjetrom Parolinom.

Premijer Hrvatske juče je doputovao u posetu Vatikanu.

Region

strana 1 od 140 idi na stranu