BG: Protest Vojnog i policijskog sindikata, traže smene

Protest pod sloganom "Vratite nam državu" u organizaciji Policijskog i Vojnog sindikata Srbije održan je ispred zgrade Predsedništva Srbije u Beogradu.

Izvor: B92

Subota, 07.10.2017.

14:20

BG: Protest Vojnog i policijskog sindikata, traže smene
Foto: Tanjug, arhiva

Okupljeni su blokirali deo Ulice srpskih vladara, a saobraćaj je jedno vreme obustavljen od Terazija do Ulice kneza Miloša. Učesnici protesta su nosili državne i sindikalne zastave.

Protest je podržalo više udruženja i građanskih inicijativa i pokreta, kao i sindikalnih i organizacija studenta. Na protestu su bile i zastave Inicijative Ne da(vi)mo Beograd, radnika fabrike pumpi Jastrebac iz Niša, Pokreta protiv diktature...

Učesnici protesta zatražili su smene ministara unutrašnjih poslova i odbrane Nebojše Stefanovića i Aleksandra Vulina, ali i "svih onih koji umesto za državu i narod, rade za partijske interese".

Predsednici dva sindikata Veljko Mijailović i Novica Antić, najavili su da je današnje okupljanje prvo u nizu i pozvali gradjane, sindikate i udruženja da im se pridruže u borbi za vladavinu prava i socijalnu državu.

Mijailović je rekao da okupljene ujedinjuje poštenje, čestitost i briga za narod i državu u celini.

"Došli smo ispred ove zgrade (Predsedništva Srbije) jer u njoj sedi čovek koji treba da brine o narodu i državi", rekao je Mijailović.

On je kritkovao aktuelnu vlast zapitavši: "Šta ste uradili osim što ste postavljali političke komesare po svim ministarstvima da vode računa o partijskim interesima".

Ocenio je i da je u Ministarstvu unutrašnjih poslova ista situacija i da se na rukovodeće funkcije postavljaju stranački kadrovi.

"Kolege su sinoć u Beogradu pokušale da privedu neke osobe, a iz kabineta ministra je stigao nalog da se puste", rekao je Mijailović dodavši da je slična situacija i u drugim ministarstvima.

Zatražio je smenu ministara Stefanovića i Vulina, ali i svih ostalih koji umesto za narod i državu, kako je rekao, rade za sebe i partijske interese.

Ako to ne bude uradjeno, najavio je on, okupljeni će ponovo doći i "obračunati se po zakonu".

Antić je rekao da je današnji skup, "iako simboličan, početak ustavobraniteljstva Srbiji".

Oštro je kritikovao Vulina i prethodnog ministra odbrane Zorana Djordjevića zbog lošeg materijalnog i socijalnog položaja pripadnika sistema odbrane.

"Dnevno vojsku napušta šest ljudi", rekao je Antić koji je kritikovao i predsednika Vučića što se, kako je rekao, nije odazvao ni pozivu sindikata na razgovor.

Predstavnici Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine i "Pokreta protiv diktature" takodje su oštro, kritikovali vlast uz ocenu da su svi okupljeni zajedno u borbi protiv režima.

Posle više obraćanja u Ulici srpskih vladara, okupljeni su krenuli u kraću protestnu šetnju centralnm gradskim ulicama, a protest je i formalno završen na Trgu Republike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: