"Lekari misle da Mladić nema adekvatno lečenje"

Beograd -- Vlada Srbije dala je garancije za privremeno puštanje Ratka Mladića iz Haškog tribunala zbog lečenja.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

"Garancije su date jer, na osnovu dela dokumentacije i onoga što su naši lekari uspeli da vide, smatraju da Mladić ne dobija adekvatan medicinski tretman u skladu sa stanjem u kome se nalazi", izjavila je ministarka pravde Nela Kuburović.

"Tako da, nadamo se da će Haški tribunal ozbiljno da razmotri zahtev koji uputi odbrana, uz garancije koje je dostavila vlada Srbije, da razmotre još jednom mogućnost da se on pusti na privremeno lečenje, s obzirom na ono što znamo kakvo je njegovo zdravstveno stanje", rekla je Kuburović za Pink.

Ministarka ukazuje da je vlada Srbije postupala uvek u skladu sa nalogom sudskog veća u prethodnim slučajevima kada su se osuđenici ili pritvorenici puštali na privremenu slobodu i podvlači da do sada nije bilo nikakvih problema i da su svoi vraćeni u pritvorsku jedinicu u Ševeningenu, po nalogu, kada god je to trebalo .

"To nije prvi put da vlada Srbije daje garancije, to je bilo u više slučajeva, podsetiću vas na slučaj Gorana Hadžića, Dragana Nikolića. Nažalost, postoje slučajevi gde je Haški tribunal ostao nem na naše zahteve, kada smo i više puta upućivali, kao što je slučaj sa gospodinom Tolimirom, koji je, nažalost, umro i nije imao mogućnost da mu se pruži adekvatno lečenje", kaže Kuburović.

Podseća da je 12 srpskih državljana umrlo tokom samog trajanja postupka u Hagu, tako da se nada da će Haški tribunal zahtev ozbiljno da razmotri, s obzirom na to da "ostaju mnoga otvorena pitanja za ica koja su preminula - pod kojim uslovima i da li su imala adekvatnu negu.

Srbija nema Mladićevu celokupnu medicinsku dokumentaciju, kaže ministarka, zato što Haški tribunal ni odbrani nije hteo da dostavi tu dokumentaciju, to se smatra poverljivim, s tim što je, kako kaže, Mladić dao odobrenje da i odbrana i članovi njegove porodice tu dokumentaciju ustupe vladi.

"Tako da, nadamo se da će Haški tribunal ozbiljno da razmotri zahtev koji uputi odbrana, uz garancije koje je dostavila vlada Srbije, a svakako i Ministarstvo pravde takodje je podržalo zahtev porodice Ratka Mladića i uputilo pismo Haškom tribunalu", rekla je Kuburović.

Politika

strana 1 od 8371 idi na stranu