Info / Svet 3

Potvrđeno: Amerikanac i Rus u Beogradu zbog Donbasa

Specijalni izaslanik SAD za okončanje sukoba u Donbasu Kurt Voker i pomoćnik ruskog predsednika Vladislav Surkov sastaće se u subotu u Beogradu.

Izvor: B92, Glas Amerike
Getty images

Kako navode iz Stejt departmenta, tema razgovora je implementacija sporazuma iz Minska, prenosi Glas Amerike.

Voker je prethodno objavio na svom nalogu na Tviteru da će za par dana sastati sa pomoćnikom ruskog predsednika u Beogradu.

"Sastaću se s ruskim kolegom u oktobru u Beogradu, kako bismo razgovarali o bržoj implementaciji Minska i o obnavljanju teritorijalnog integriteta Ukrajine", objavio je Voker na Tviteru 5. oktobra.

Minsk se odnosi na sporazum iz februara 2015. godine, potpisan u beloruskoj prestonici, kojim se traži prekid vatre u istočnom delu Ukrajine, Donbasu, te su određeni dalji koraci da se okončaju sukobi.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je da ovi razgovori nemaju za cilj postizanje specifičnih rezultata, već "sinhronizaciju satova", prenose mediji u Srbiji.

"U ovom slučaju pregovori nemaju za cilj postizanje bilo kakvih specifičnih rezultata. Ovo je proces sinhronizacije dve strane, pozicija razmene infromacija", rekao je Peskov, preneo je Tanjug.

On je rekao da SAD nisu članica Normandijske četvorke, niti zemlja garant sporazuma iz Minska.

Peskov je naveo da je, bez obzira na to, važno da Vašington dobije informaciju iz prve ruke od država koje čine Normandijsku četvorku (Rusija, Nemačka, Francuska i Ukrajina).

Ovo je drugi sastanak Vokera i Surkova, a prvi put su razgovarali 21. avgusta ove godine u Minsku.

Voker je u međuvremenu odbio da se sastane sa Surkovom u Rusiji, a Surkovu je zabranjen ulazak u Evropsku uniju, u okviru sankcija Moskvi.

Komentari 3
Čitajte
Pošalji komentar