Preživeli iz Hirošime i Nagasakija pozdravili Nobela

Građani Hirošime i Nagasakija pozdravili su dodelu Nobelove nagrade za mir Međunarodnoj kampanji za ukidanje nuklearnog oružja (ICAN).

Izvor: Beta/AFP

Petak, 06.10.2017.

17:24

Preživeli iz Hirošime i Nagasakija pozdravili Nobela
Hirošima posle napada. Foto: GettyImages

"Oduševljen sam što je ICAN koji se, kao i mi, zalaže za ukidanje nuklearnog oružja, dobio Nobelovu nagradu za mir", rekao je Sunao Cuboi, koji je od eksplozije atomske bombe nad Hirošimom dobio teške opekotine i rak.

On je naveo da "hibakuše" - japanski izraz za preživele iz Hirošime i Nagasakija, "dok žive, boriće se za svet bez nuklearnog oružja".

Cuboi (92) je jedna od žrtava bombardovanja koje su se sastale s Barakom Obamom kada je kao predsednik SAD posetio Hirošimu.

"Želimo da iskažemo radost, jer su (ICAN) pomogli ugovoru o nuklearnom razoružanju. Želimo da radimo s njima na tome da taj sporazum bude što pre potpisan", naveo je Šigemicu Tanaka, predsednik Saveta preživelih iz Nagasakija.

SAD su na Hirošimu bacile atomsku bombu koja je 6. agusta 1945. ubila 140.000 ljudi. Tri dana kasnije na Nagasaki je bačena slična bomba koja je ubila 74.000 žrtava. Japan je ubrzo zatim pristao na kapitulaciju.

Mnogi preživeli decenijama vode kampanju u UN i drugim međunarodnim organizacijama za zabranu nuklearnog oružja.

Nobelovu nagradu za mir dobila je Međunarodna kampanja za ukidanje nuklearnog oružja (ICAN), za desetogodišnju kampanju da se svet reši atomskog oružja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: