Nobel za mir za borbu protiv nuklearnog oružja VIDEO

Nobelovu nagradu za mir dobila je Međunarodna kampanja za ukidanje nuklearnog oružja (ICAN), za desetogodišnju kampanju da se svet reši atomskog oružja.

Izvor: B92

Petak, 06.10.2017.

11:06

Nobel za mir za borbu protiv nuklearnog oružja VIDEO
Foto: Tanjug/AP

Međunarodna kampanja za ukidanje nuklearnog oružja je koalicija nevladinih organizacija iz više od 100 zemalja koja je predvodnik u naporima da se dođe do zabrane nuklearnog oružja po međunarodnom zakonu.

"Organizacija dobija nagradu za svoj radi da preusmeri pažnju na katastrofalne humanitarne posledice korišćenja nuklearnog oružja i pionirske napore da se postigne sporazumna zabrana takvog oružja", rekao je predsednik norveškog komiteta za Nobelovu nagradu Berit Rejs Andersen, prenosi AFP.

ICAN sebe opisuje kao koaliciju nevladinih grupa u više od 100 zemalja. Sa počecima u Australiji, zvanično je pokrenuta 2007. godine, prenosi Rojters.

"Živimo u svetu u kome je rizik korišćenja nuklearnog oružja veći nego što je bio dugo vremena", rekao je Andersen.

ICAN sarađuje sa 468 nevladinih organizacija u 101 državi sveta.

Jula ove godine 122 države su potpisale sporazum Ujedinjenih nacija o zabrani nuklearnog ouržja, a države sa nuklearnim arsenalom - SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija - nisu učestvovale u pregovorima.

ICAN je nagrađen u konkurenciji čak 318 kandidata.

To je, inače, globalna koalicija civilnog društva koja radi na promovisanju, pridržavanju i potpunoj primeni Ugovora o zabrani nuklearnog oružja.

ICAN je pokrenut 2007. godine i danas ima 468 partnerskih organizacija u 101 državi.

Nobelova nagrada se, inače, dodeljuje za posebne zasluge u oblasti spajanja naroda, razoružanja ili smanjenja svetskih ili regionalnih vojnih potencijala, političkog i drugog obrazovanja, kao i održavanja mirovnih konferencija.

Nagradu čine zlatna medalja, diploma i ček na devet miliona kruna.

Neki od prethodnih dobitnika Muhamed Junus i banka Gramen iz Bangladeša, Barak Obama, Marti Ahtisari, Evropska unija zbog zasluga u unapređenju mira, pomirenja i zaštiti demokratije i ljudskih prava u proteklih šezdeset godina, Malala Jusufzai za borbu protiv diskriminacije dece...

Nobelovu nagradu za mir je prošle godine osvojio kolumbijski predsednik Huan Manuel Santos za napore u postizanju mirovnog sporazuma sa pobunjenicima.

Imena kandidata držana su u strogoj tajnosti, ali su uoči objavljivanja imena dobitnika mediji preneli da je bilo prijavljeno 318 kandidata.

AFP je u četvrtak javio da kruže glasine da bi ovogodišnja nagrada mogla da bude posvećena naporima protiv širenja atomskog oružja u svetlu krize sa Severnom Korejom.

Prvu Nobelovu nagradu za mir su 1901. godine podelili Švajcarac Žan-Anri Dinan, osnivač Crvenog krsta, i Francuz Frederik Pasi, osnivač i predsednik Francuskog društva za arbitražu među nacijama.

Nobelova nagrada se sastoji od zlatne medalje, diplome i čeka na devet miliona kruna (oko milion evra). Novčani iznos nagrade se deli ako ima više dobitnika u jednoj kategoriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: