Đurić: Da li je ovo onaj isti Pacoli?

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić ocenio je da sazrevaju okolnosti u kojima postaje jasno da pokrajinama nije mesto u međunarodnim organizacijama.

Izvor: Beta

Petak, 06.10.2017.

16:24

Đurić: Da li je ovo onaj isti Pacoli?
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžiæ

"To je jasno ne samo nama kojima je to bio stav, već i drugima u svetu. Zbog toga i takvo članstvo (Kosova i Metohije) u Unesko nije moguće bez obzira da li to želi Bedžet Pacoli ili neko drugi", rekao je Đurić.

On je time odgovorio na izjavu ministra spoljnih poslova Kosova da je Priština "pragmatičnu odluku o odlaganju članstva u Interpolu i Unesku donela u punoj i bliskoj koordinaciji sa SAD i zemljama Kvinte" radi "jačanja bezbednosti i promocije mira u regionu".

Đurić je posle sastanka u Predsedništvu Srbije s predstavnicima Srpske liste rekao da "nije dobro da se mimo dijaloga i bez dogovora pokušava članstvo u međunarodnim organizacijama" i da pokrajinama u njima "nije mesto".

Direktor Kancelarije je povodom izjave kosovskog ministra upitao "da li je to onaj isti Pacoli" koji je pre dve nedelje tvrdio da Kosovo ima potrebne glasove da uđe u Unesko, i da "ima 15 novih zemalja" koje to podržavaju.

Kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli izjavio je da je Priština odustajanjem od Interpola i Uneska poslala Beogradu "snažan signal" da podržava dijalog i da želi pomirenje i normalizaciju odnosa.

"Ne znam šta bih vam rekao, ne mogu na ozbiljan način da komentarišem zato što više ne znam na koju njegovu izjavu da se osvrćem: na onu od pre 15 dana kada je rekao da ima podršku i da će gurati napred, ili sada kada je izgubio, pa tvrdi tobože da je to neki ustupak Srbiji?", rekao je Đurić.

Đurić je o izjavi predsednika Kosova Hašima Tačija da je potpredsednik SAD Majk Pens obećao da će se SAD direktno uključiti u dijalog Beograda i Prištine, rekao da za to ne zna.

Podsetio je da je EU posrednik u tim pregovorima i da od posrednika očekuje da sprovede sporazume, među kojima i o Zajednici srpskih opština.

"Od njih očekujem aktivnu ulogu u sprovođenju dogovora", rekao je Đurić i podsetio da od decembra prošle godine nije bilo razgovora "o operativnim stvarima" i to "ne zbog Beograda već zbog Prištine koja je izvradavala izgovarala se između ostalog i na izbore i formiranje vlade".

Đurić je ukazao da to što Kosovo više nema instituciju nadležnu za dijalog predstavlja svojevsrnu poruku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: