Info / Ratni zločini 3

Posle optužnice za Srebrenicu odbačena optužnica za Štrpce

Apelacioni sud u Beogradu odbacio je optužnicu tužilaštva za ratne zločine iz aprila ove godine protiv pet bivših pripadnika Vojske Republike Srpske.

Izvor: Tanjug
Thinkstock

Oni su optuženi za mučenja i ubistva 20 putnika iz voza u Štrpcima 1993. godine, pa je njihovo krivično gonjenje privremeno obustavljeno.

Portparolka suda Mirjana Piljić rekla je Tanjugu da je optužnica odbačena rešenjem suda jer nije podneta od ovlašćenog tužioca i pored toga što je 31. maja stupio na funkciju novi tužilac za ratne zločine (Snežana Stanojković).

"Apelacioni sud smatra da su ispunjeni zakonski uslovi da se donese formalno rešenje zbog okolnosti koje privremeno sprečajanju krivično gonjenje", navela je Piljićeva i ukazala da ovo rešenje nije smetnja za kasniji nastavak krivičnog postupka, ako se otklone procesne smetnje.

Nedavno je iz istih razloga bila odbacena optužnica za Srebrenicu, a nakon što je novi tužilac podnela zahtev za nastavak krivičnog postupka smetnje za nastavak suđenja su otklonjene i očekuje se zakazivanje suđenja.

Ođeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu potvrdilo je početkom maja ovu optužnicu za Štrpce, koju je prethodno u više navrata vraćao na dopunu istrage ili ispravku tužilaštvu.

Optužnica je podignuta protiv Gojka Lukića, Ljubiše Vasiljevića, Duška Vasiljevića, Jovana Lipovca i Dragane Đekić zbog sumnje da su, kao saizvršioci, počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva u mestima Štrpci, Prelovo i Mušići u Bosni i Hercegovini 27. februara 1993. godine.

Oni su optuženi da su učestvovali u otmici i ubistvu 20 putnika iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd-Bar. Nakon što su zaustavili voz u stanici Štrpce, otete putnike odveli su u školu u mestu Prelovo, gde su ih opljačkali i tukli. Potom su ih odveli do napuštene kuće blizu obale reke Drine, gde su ih ubili hicima iz vatrenog oružja, a njihova tela potom bacili u Drinu.

Kako je ranije saopštilo Tužilaštvo za ratne zločine, oni se terete da su pod komandom Milana Lukića, u sastavu Vojske Republike Srpske, zajedno sa pripadnicima formacije "Osvetnici", Višegradske brigade i drugim pripadnici VRS-a i osuđenim Nebojšom Ranisavljevićem ,27. marta 1993. godine nečovečno postupali protiv civila nesrpske nacionalnosti, mučili ih i učestvovali u njihovim ubistvima.

Komentari 3
Čitajte
Pošalji komentar