"Ne delim medije, ali pojedini političari i partije..."

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da Vlada na čijem je čelu "apsolutno ne deli medije na podobne i nepodobne".

Izvor: B92

Petak, 06.10.2017.

12:22

Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

Kako kaže, to rade pojedine partije i političari koji nisu u vladi.

Na konferenciji za novinare nakon zajedničke sednice vlada Srbije i Pokrajine Vojvodine u Beogradu, Ana Brnabić je rekla da ne zna za vladine zvaničnike koji vređaju medije, ali da ih Vlada Srbije ne vređa.

Na pitanje kako komentariše optužbe koje medijima upućuje Pokret socijalista ministra odbrane Aleksandra Vulina, Ana Brnabić je rekla da je to saopštenje te stranke, sa čijom retorikom se ona ne slaže.

"Ja se ne slažem sa tom retorikom, ali to je bilo saopštenje njegove stranke. Ja se ne slažem sa tom retorikom, ali nisam predsednik te stranke da im govorim kako da se ponašaju", rekla je ona.

U nezvaničnim najavama, kako prenosi "Politika", pominju se dva konkretna imena ministara koji bi mogli da budu smenjeni u januaru, a to su navodno, ministri odbrane i kulture, Aleksandar Vulin i Vladan Vukosavljević.

Ministar odbrane "pod lupom" je nakon pisanja portala KRIK u vezi sa stanom koji je kupio pre pet godina, navodi "Politika".

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) objavila je da je Vulin kupio stan vredan 200.000 evra od novca koji je navodno njegova supruga pozajmila od svoje tetke iz Kanade.

Pokret socijalista na tvrdnje portala KRIK odgovarao je saopštenjima u kojima je, između ostalog, urednika tog portala Stevana Dojčinovića optužio da je narkoman i pozivao ga da se testira na droge.

KRIK tvrdi da ministar ne može da dokaže poreklo novca, da Vulinovi prijavljeni prihodi nisu dovoljni za kupovinu stana te vrednosti, kao i da ne postoje podaci o unošenju te količine novca u zemlju.

Kako navode, zbog sumnje da je počinio krivično delo Agencija za borbu protiv korupcije prijavila je Vulina tužilaštvu, koje je dve godine kasnije obustavilo postupak.

"Agencija je izveštaj čuvala u tajnosti. Tek nakon žalbe upućene povereniku Rodoljubu Šabiću i njegove intervencije, dospeo je u ruke novinara KRIK-a i sada – javnosti", piše KRIK.

KRIK ističe da je postupak nakon što je izveštaj Agencije stigao u Tužilaštvo za organizovani kriminal bio “u fioci” skoro dve godine jer je, kako je kako je navelo tužilaštvo, policija ignorisala njihove zahteve.

Početkom jula Tužilaštvo za organizovani kriminal okončalo je slučaj i saopštilo je da nema dokaza da je Vulin počinio bilo koje krivično delo iz njihove nadležnosti, a slučaj je prebačen Prvom osnovnom tužilaštvu, koje je proveravalo samo da li je Vulin prijavio imovinu Agenciji.

"Razumem kontroverze oko Bojića, ali..."

Odgovarajući na pitanje ko je i zbog čega predložio Milovana Bojića iz Srpske radikalne stranke za direktora Instituta za kardio-vaskularne bolesti "Dedinje", iako je on svojevremeno bio optužen za malverzacije u toj ustanovi, premijerka je rekla da je tu bila ispunjena standardna procedura u kojoj je Ministarstvo zdravlja poslalo predlog o kojem se izjasnila kadrovska komisija, koja je svoj stav uputila Vladi.

"U pitanju je bila standardna procedura, kao i za bilo koje imenovanje. Bio je okrivljen, ne znam da li je bio osudjen, i u tom smislu nema prepreke. Ali se u njegovo vreme isto tako pričalo da je ta ustanova bila najbolja bolnica. Razumem političke kontroverze, ali je bilo i dobrih rezultata", rekla je ona.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da je Bojić izabran na predlog njegovog ministarstva i da će on preuzeti odgovornost u tom slučaju.

"On je, kada je bio direktor te ustanove, od nje napravio bolnicu koja je ispunjavala ozbiljne ISO standarde. Mi smo Bojiću dali šansu da se uklopi u zdravstveni sistem Srbije i pokaže ono što misli da može, u skladu sa svojim ranijim iskustvom. Pričam o struci, ovde se samo o tome radi. Prerano je da se priča o bilo čemu drugom, on još nije seo u fotelju i nije obavljena primopredaja dužnosti. Da sačekamo još neko vreme, da vidimo rezultate", rekao je Lončar.

Ovim imenovanjem Bojić se vraća na čelo jedne od najbitnijih i najeminentnijih zdravstvenih institucija u zemlji, u kojoj je bio direktor u vreme režima Slobodana Miloševića.

Zbog zloupotrebe položaja na Institutu Bojić se našao i na optuženičkoj klupi. Tada je, u jednoj odluci suda iz 2012, osuđen na 10 meseci zatvora jer je oštetio Institut "Dedinje" za više od 200.000 nemačkih maraka.

Nezvanično se pominjao i kao vlasnik klinike "Ostrog", a tužilaštvo je 2011. zatražilo sprovođenje istrage protiv Bojića zbog sumnje da je oštetio kliniku "Ostrog" za 300.000 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: