Info / Region 2

Predsednik Evropske narodne partije: U BiH nema napretka

Sarajevo -- Predsednik Evropske narodne partije (EPP) Džozef Dol je posle niza sastanaka s političarima u BiH kritikovao funkcionere u ovoj zemlji.

Izvor: Beta
Ilustracija: Thinkstock

Kako kaže, u BiH se nije desio nikakakv napredak i da nema opravdanja za visok stepen korupcije koji je prisutan u toj zemlji.

Dol je kazao da je tokom trodnevne posete BiH "saznao dosta toga i da ga najviše brine distanca između političkih elita i građana, koja se produbila u posljednjih nekoliko godina".

Prema njegovim rečima, političari uvek moraju slušati šta građani govore i služiti svojoj zemlji, kao i da je potrebno obezbediti dijalog između političkih stranaka.

Dol je rekao da je "neprijatno iznenađen sistemom obrazovanja u BiH" koji mora biti apsolutno promenjen, kao i da je "zgožen činjenicom da se u BiH mogu kupiti fakultetske diplome".

On je rekao da sada razume zašto mladi ljudi napuštaju BiH.

Dol je rekao da diplomatski kor u BiH deli njegovo mišljenje i da je njihov moto borba protiv korupcije, nezavisno pravosuđe i vladavina prava.

Predsednik EPP-a je kazao da političari u BiH treba da postignu dogovor u vezi s izmenama Izbornog zakona BiH, dodavši da je dobio obećanje da će se ubrzano raditi na tome.

Prema njegovim rečima, u vezi s izmenama Izbornog zakona moraju se poštovati međunarodno pravo i Ustav BiH.

Evropski sud za ljudska prava naložio je BiH da sprovede presudu u slučaju Sejdić-Finci, kako bi se i pripadnicima nacionalnih manjina omogućilo kandidovanje na izborima za Predsednišvo BiH i Dom naroda parlamenta BiH.

To znači da BiH treba da izmeni Ustav i Izborni zakon.

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je danas da atmosfera u BiH nije dobra, čak je i lošija nego što se čini.

"Očekujem da se stvori bolja atmosfera u BiH i bolja komunikacija, koja nedostaje u poslednje vreme među strankama koje pripadaju ENS", rekao je Izetbegović novinarima posle radnog ručka članova Predsedništva BiH sa Dolom.

Bošnjački član Predsedništva još je kazao da očekuje Dolovu pomoć u pronalaženju rešenja za problem izgradnje Pelješkog mosta, koje bi bilo prihvatljivo i za BiH i za Hrvatsku.

Govoreći o izboru članova Predsedništva BiH, Izetbegović je naglasio da je direktan izbor mnogo bolji od indirektnog izbora, ali da on i njegova stranka (SDA) ne beže ni od indirektnog izbora.

"Direktan izbor uvek je bolji, jer narod izabere, a ne političari. Kod indirektnog izbora se može desiti da nemamo člana Predsedništva. Ovako kako god dugo trajali pregovori o formiranju raznih nivoa vlasti, već sredinom novembra imamo glavu zemlje, formiranu i definisanu", ocenio je Izetbegović.

Upitan da li je moguće odgađanje posete hrvatske predsednice Kolinde Grabar-Kitarović, koju je za ovu jesen ranije najavio predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović, Izetbegović je rekao da nije o tome razmišljao i da u principu nije za to da se odgađaju posete.

"One mogu da donesu iskren razgovor. Imamo mi šta reći Kitarović. Možda i nema dobre informacije. Možda je bolje da porazgovaramo", kazao je bošnjački član Predsedništva BiH.

Srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da je najveći problem u BiH u suštinskm razlikama vizije budućnosti zemlje i da to može da bude dugoročan i vrlo ozbiljan problem, mnogo veći nego što se u ovom trenutku čini.

Ivanić je posle sastanka sa Dolom ocenio da je "lažna priča da su predstojeći izbori uzrok problema u BiH".

Prema njegovim rečima, članovi Predsedništva BiH detaljno su upoznali Dola o situaciji u BiH koja objektivno nije dobra, jer na svim stranama postoje problemi i konflikti.

"Posebno je velika odgovornost na (hrvatskom i bošnjačkom članu Predsjedništva BiH) Draganu Čoviću i Bakiru Izetbegoviću, jer se tu krije glavnina sadašnjeg političkog sukoba. Nadam se da će ovaj razgovor pomoći da budu pronađena rešenja za Mostar i druga otvorena pitanja, jer gubimo vreme", rekao je on.

Komentari 2
Čitajte
Pošalji komentar