Advokat: Parafinske rukavice podmetnute gardistima

Lane je tadašnji premijer Aleksandar Vučić porodicama ubijenih gardista saopštio da je vojna istraga podmetnula dokaze kada je reč o parafinskim rukavicama.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.10.2017.

11:37

Advokat: Parafinske rukavice podmetnute gardistima

To je rekao pravni zastupnik porodica dvojice gardista ubijenih pre 13 godina u vojnom objektu Karaš na Topčideru Predrag Savić.

"Vučić je na sastanku 8. decembra 2016. godine u Vladi Srbije decidno rekao da je prekinut zavet ćutanja u vojsci i da je progovorio jedan visoki oficir koji je saopštio da su parafinske rukavice podmetnute vojnicima Draganu Jakovljeviću i Draženu Milovanoviću", kazao je Savić.

On je rekao da im je Vučić preneo da je u pitanju oficir koji se u javnosti nije mnogo eksponirao u vezi sa tim slučajem.

Dodavši da je u vojnoj istrazi bilo mnogo podmetanja i namernog uništavanja tragova, Savić je kazao da se vojna istraga temeljila na parafinskim rukavicama a da one više nigde u svetu nisu validan dokaz jer su podobne za manipulaciju.

"Onaj ko je sačinio zapisnik mogao je da svašta da napiše i podmetne rukavice", rekao je Savić i dodao da su parafinske rukavice loš dokazni materijal jer se unište pošto se analiziraju.

Savić je kazao da je bivša ministarka pravde Snežana Malović rekla da će biti preispitani slučajevi lažnog veštačenja ali da to nikada nije učinjeno.

"Vojna istraga je bila apsolutno režirani događaj sa ciljem da se unište dokazi a ne da se otkriju ubice. Tužilaštvo je to koje ovde ne radi", kazao je Savić i dodao da su zato tražili formiranje vladine komisije za istraživanje ubistva gardista.

Vlada Srbije je 8. decembra 2016. godine odlučila da formira komisiju za razmatranje činjenica i okolnosti vezanih za smrt gardista, ali javnost nije upoznata da li se ta komisija sastajala i da li je eventualno došla do novih podataka.

Prema Vladinoj odluci Komisiju čine predstavnici Ministarstva odbrane, Vojno-bezbednosne agencije, Ministarstva unutrašnjih poslova, Bezbednosno-informativne agencije, Višeg javnog tužilaštva, Tužilaštva za organizovani kriminal, kao i advokati Predrag Savić, Aleksandar Đurić, Aleksandar Đorđević i Olgica Batić.

Savić je kazao da će roditelji gardista tražiti od aktulenog predsednik Srbije Vučića i premijerke Ane Brnabić da ih primi i da im se razjasni trenutna situacija u vezi sa postojanjem ili nepostojanjem te komisije.

Advokat Aleksandra Đorđević rekao je da komisija nikada nije formirana uprkos svim Vučićevim obećanjima.

"Nadamo se da Vučićevo obećanje neće ostati deo dnevno-političke borbe i da će se organizovati sastanak na kojem će razmeniti saznanja o istrazi", rekao je Đorđević.

Očevi ubijenih gardista su kazali da je sramno što se ni posle 13 godina ne zna istina o ubistvu njihove dece.

Porodice ubijenih gardista su ispred vojnog objekta zapalile sveće i položile cveće. Istovremeno nevladina organizacija Žene u crnom je organizovala komemorativni skup u crnini i ćutanju i raširila taransparent na kojem je pisalo "Nikada nećemo zaboraviti zločin u Topčideru".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: