"Neki su želeli da budu mali Miloševići i danas ih ima..."

Predsednik DS Dragan Šutanovac ocenio je da je 5. oktobar 2000. godine jedan od najvažnijih datuma moderne srpske istorije.

Izvor: Beta

Četvrtak, 05.10.2017.

14:52

On je istakao i da je to dan kada je na protestu ispred tadašnje savezne skupštine pokazano da je moguće odbraniti vlast građana.

Šutanovac je novinarima ispred ulaza u Skupštinu Srbije kazao da su građani na izbore za predsednika SRJ 24. septembra 2000. godine izašli kako bi "slomili nakaradnu vlast".

"Građani su tada glasali protiv ratova, bede, nemaštine, sankcija, a za evropsku perspektivu Srbije, demokratsku modernu zemlju koja će dostići evropske standarde", kazao je predsednik DS povodom 17. godišnjice velikih demontsracija u Beogradu kojima je okončana vladavina Slobodana Miloševića.

Šutanovac je naveo da je DS tog dana izašla na proteste s idejom da postavi temelje moderne demokratske Srbije, ali da nisu svi učesnici 5. oktobra delili tu ideju.

"Neki su želeli da budu mali Miloševići, njima nisu smetali ratovi 90-ih već to što smo ratove izgubili. Danas ih ima u Skupštini, u gradu i zato nismo ni uspeli ono što smo želeli", rekao je lider Demokratske stranke.

Upitan da li misli da je DS najodgovornija za to što očekivanja 5. oktobra nisu ispunjena, Šutanovac je kazao da ne smatra da je odgovornost DS najveća i dodao da žali što nije bilo 6. oktobra i lustracije za koju, kako je naveo, tada nije bilo većine.

"Od 5. oktobra, DS je na vlasti ukupno bio sedam godina. Mogli smo za to vreme da promenimo Ustav, sporo smo rešavali pitanje saradnje sa Hagom, postoje i ekonomske mere koje bismo danas drugačije sprovodili", kazao je Šutanovac.

On je dodao da će DS podržati protest u organizaciji Pokreta slobodnih građana na Trgu republike za fer uslove za održavanje izbora i pozvao građane da i 7. oktobra podrže protest sindikata.

Upitan da li će Aleksandar Crkvenjakov biti kandidat za gradonačelnika Beograda na predstojećim gradskim izborima, Šutanovac je ocenio da je bivši direktor RTS-a i ambasador u Bugarskoj "kvalitetan kandidat" i dodao da će on "ili predvoditi ili biti u timu DS za prve naredne izbore u Beogradu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: