Tribunal: Mladiću dostavljena sva medicinska dokumentacija

Haški tribunal saopštio je da je Mladiću i njegovim braniocima dostavio celokupnu dokumentaciju o Mladićevoj bolesti i lečenju u pritvoru i bolnicama u Hagu.

Izvor: Beta

Sreda, 04.10.2017.

17:51

Tribunal: Mladiću dostavljena sva medicinska dokumentacija
Ilustracija: Thinkstock

Krajem septembra, Mladićeva odbrana je sudu uputila hitan zahtev da joj se dostavi sveobuhvatan medicinski dosije o lečenju generala. Mladićevi branioci i njegov sin Darko više puta su javno protestovali što im Tribunal ne dostavlja generalovu istoriju bolesti.

Tribunalov sekretarijat, u odgovoru na taj zahtev, precizira da je, u februaru ove godine, ceo Mladićev medicinski dosije od "četiri registratora" dostavio, u dve kopije, dostavio generalu i njegovim braniocima.

Prethodno je general Mladić, 24. januara ove godine, zatražio celu dokumentaciju o lečenju u pritvoru Tribunala, kao i u bolnicama izvan pritvora, u dve kopije namenjene braniocima i njegovom sinu Darku.

U maju je, kako navodi sekretarijat, sa Mladićem dogovoreno da mu se redovno dostavlja svaki novi medicinski dokument koji se dodaje u dosije.

Prema rečima sekretarijata Tribunala, Mladićeva odbrana je "28. avgusta 2017. po prvi put zatražila snimke dijagnostičkih testova koji su obavili spoljni specijalisti" na skeneru, magnetnoj rezonanci, rendgenu ili dopleru.

"Traženi snimci su pribavljeni i dostavljeni Mladiću 26. septembra, dva dana pre nego što je odbrana podnela zahtev" za dostavljanje celokupne dokumentacije, tvrdi sekretarijat Tribunala.

Iz sekretarijata navode da je to učinjeno iako Mladićeva odbrana nije precizirala koje snimke želi, kako bi Tribunal mogao da ih zatraži od bolnica u kojima su ispitivanja obavljena i koje poseduju snimke.

Uz Mladićevo odobrenje, uprava pritvora je od bolnica u kojima je on lečen, uprkos tome, zatražila sve dijagnostičke snimke i dostavila ih generalu na kompakt diskovima, 26. avgusta.

Iz sekretarijata tvrde i da su, 20. septembra, zatražili sastanak sa Mladićevim braniocima kako bi razjasnili sve nejasnoće, ali da im nije odgovoreno.

Mladićeva odbrana nedavno je tražila da general bude pušten na privremenu slobodu u Rusiju, tvrdeći da je u Hagu lečen na neadekvatan način.

Raspravno veće taj zahtev je odbilo, zaključujući da je general Mladić u Hagu lečen na ispravan način i u skladu sa medicinskim standardima. Glavni razlog za odbijanje bilo je uverenje sudija da nije sigurno da bi se Mladić vratio sa privremene slobodu, uprkos garancijama ruskih vlasti, budući da je do hapšenja 16 godina bio u bekstvu.

Branioci su, ovih dana, nagovestili da će uskoro zatražiti da Mladić pušten na lečenje u Srbiju, budući da su od vlasti u Beogradu zatražili i dobili državnu garanciju za generalovo privremeno oslobađanje.

Podsetimo, Mladić je pre hapšenja, krajem maja 2011, preživeo tri moždana udara, a od tada je nekoliko puta bio prebacivan u hašku bolnicu Bronovo na ispitivanja i lakše intervencije.

U junu 2013, Mladić se u sudnici zahvalio Tribunalu i njegovom medicinskom osoblju što su mu "spasili život" i "izvukli ga iz groba".

Prema navodima odbrane, međutim, Mladićevo zdravstveno stanje stalno se pogoršava, a, usled rizika od novog moždanog udara ili infarkta, neophodno je bolničko lečenje.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske, general Mladić (75) u haškom pritvoru očekuje presudu po optužnici za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u šest opština imao razmere genocida; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce pripadnika Unprofora, 1992-95.

Prema ranijim najavama zvaničnika Tribunala, prvostepena presuda će biti izrečena u novembru ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: