Evropska komisija: Referendum u Kataloniji nije legalan

Evropska komisija saopštila je da referendum o nezavisnosti Katalonije nije legalan.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug, AP
Foto: Tanjug, AP

Katalonska vlada saopštila je ranije da je 90,9 odsto građana izašlih na referendum o nezavisnosti zaokružilo opciju "da".

Prethodno je premijer Karles Pudždemon proglasio pobedu opcije za nezavisnost. Istakao je da je napravljen put za jednoglasno proglašenje nezavisnosti.

Regionalne vlasti su saopštile i da je na 7,87 odsto, odnosno 176.565 listića bio označen odgovor "ne", za ostanak pod vlašću Madrida.

Katalonija ima 5.340.000 stanovnika sa biračkim pravom, što znači da je na referendum izašla manjina - 42,3 odsto. 2.020.144 je glasalo "za".

Navedeno je i da su to rezultati na osnovu prikupljenih glasova koje španska policija nije uspela da zapleni. Portparol katalonske vlade Đordi Turulj rekao je da je akcija španske policije sprečila oko 777.000 stanovnika Katalonije da iskoriste svoje pravo.

Tokom dana su se u Kataloniji dogodili veliki neredi, povređeno je više od 800 osoba u sukobima pristalica nezavisnosti i policije koja je pod kontrolom Madrida.

Premijer Španije Marijano Rahoj se obratio javnosti i istakao da "nikakav referendum nije održan" i podsetio da je Ustavni sud Španije proglasio izjašnjavanje građana Katalonije neustavnim.

Svet

strana 1 od 566 idi na stranu