"Ništa spektakularno se neće promeniti u Španiji"

Bivši ambasador Srbije u Španiji Trivo Inđić smatra da se ništa spektakularno neće promeniti u Španiji nakon referenduma u Kataloniji.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 01.10.2017.

22:03

Screenshot

On je istakao da su u pitanju procesi koji su svojstveni španskoj istoriji.

Inđić je, gostujući u Dnevniku N1, rekao da ga nije iznenadio odnos vlasti prema glasačima.

"Veliki je uspeh katalonskih vlasti da uopšte privedu rešenju svoja nastojanja da održe referendum, a s druge strane ništa se drugo nije očekivalo od centralne vlasti u Madridu, nego da blokira svim silama pomenuti referendum", rekao je Inđić.

Objašnjavajući zašto ga nije iznenadio odnos vlasti prema glasačima, Inđić je rekao da ona već dugo nema nikakvu naklonost prema ikakvom presipitivanju položaja autonomnih jedinica u Španiji.

"Ta vlast je naslednik jednog autoritarnog sistema koji je ukinuo Drugu špansku Republiku, u kojoj su Katalonci i Baskijci uživali izuzetna prava i punu autonomiju", ukazao je Inđić.

Ipak, kako je dodao, da su socijalisti na vlasti ne bi bilo mnogo drugačije.

Španija je jedan tipičan dvopartijski sistem, gde desnica sarađuje sa socijalistima i to je nešto što ne doprinosi mnogo da se zemlja otvori prema reformama koje traže ne samo Katalonci, već i Baskijci, rekao je Inđić.

On smatra da se nakon ovog referenduma, ništa spektakularno neće promeniti.

"Jer to su procesi koji su svojstveni španskoj istoriji, sukob između centralizma i periferije odnosno decentralizma, između unitarizma i etničkog i kulturnog pluralizma, kao i sukob između republike i monarhije, to su konstante koje traju praktično još iz srednjeg veka", smatra Inđić.

Komentarišući odnos EU prema ovom pitanju, Inđić ocenjuje da i u ovom slučaju, kao i u brojnim drugim, Unija koristi političke pritiske da priguši tendencije ka osamostaljenju.

Trivo Inđić je bio ambasador u Španiji od 2001. do 2004. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: