"Španija je danas sramota Evrope"

Španska vlada će odgovarati pred međunarodnim sudovima zbog nasilja nacionalne policije tokom zabranjenog referenduma u Kataloniji.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 01.10.2017.

20:12

Tanjug/AP Photo/Emilio Morenatti

Tom prilikom je povređeno najmanje 465 ljudi, rekao je danas portparol katalonske vlade Hordi Turulj, koji je Španiju nazvao "sramotom Evrope".

"Španska država se veoma iskompromitovala i na kraju će odgovarati pred međunarodnim sudovima", rekao je Turulj na konferenciji za novinare u Barseloni, prenosi Rojters.

Turulj je izrazio uverenje da će biti prebrojani milioni glasova i da će ljudima koji još čekaju u redu kako bi ubacili glasački listić u kutiju biti omogućeno da to učine, pošto vremenski rok za glasanje, kako je naveo, neće biti produžen.

On je dodao da ne zna kada će prebrojavanje glasova biti završeno.

Katalonske vlasti su odlučile da birališta zatvore u 20:00 sati, navodi španski list "El Pais".

Portparol katalonske vlade nazvao je Španiju "sramotom Evrope" zbog načina na koji se, kako je rekao, obrušila na težnje Katalonije da održi referendum o otcepljenju, prenosi AP.

"Ovo što policija radi je obično divljaštvo, to je međunarodni skandal... Danas je Španija sramota Evrope", smatra Turulj.

On je naveo da, uprkos policijskim akcijama, "sada vidimo da su milioni glasali", dodavši da će za prebrojavanje glasova biti potrebno izvesno vreme.

Turulj je rekao i da je policija zatvorila 319 glasačkih mesta od oko 2.300.

Zdravstvena služba katalonske vlade saopštila je ranije danas da je 465 ljudi prijavljeno u bolnicama gde im se ukazuje pomoć posle današnjih sukoba sa policijom koja je pokušala da spreči glasanje, a Turulj je naveo da su dve povređene osobe u teškom stanju, napominje američka agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: