Između Slovenije i Hrvatske 116 km "prepreka za migrante"

Na granici Slovenije i Hrvatske dugoj 641 kilometar Slovenija je do sada postavila 116 kilometara tehničkih prepreka da bi sprečila ulazak migranata.

Izvor: Beta

Subota, 30.09.2017.

21:23

Između Slovenije i Hrvatske 116 km
Ilustracija: Thinkstock

Slovenija je u jesen 2015. godine počela da postavlja ogradu od "žilet-žice", da bi, a posle smirivanja migrantske krize, deo žice je zamenila zelenom, panel-ogradom, prenosi Hina.

Sada je duž granice 113 kilometara "žilet-žice" i 53 kilometra panel-ograde, na mestima koja su najpogodnija za ilegalne prelaske.

U odgovoru na poslaničko pitanje, slovenačka ministarka unutrašnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar je napisala da u mešovitim graničnim patrolama uz policiju učestvuje i vojska, radi bolje zaštite granice s Hrvatskom, koja je i spoljna granica Šengen zone.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Slovenije, za osam meseci ove godine na slovenačko-hrvatskoj granici registrovano je više od 1.275 ilegalnih prelazaka migranata, među kojima je najviše bilo Avganistanaca, 498.

Slovenački premijer Miro Cerar u subotu je na marginama Samita EU u estonskom gradu Talinu i o pitanju Šengena razgovarao s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

Šengen zona obuhvata 26 država i funkcioniše kao područje jedne države, tako da se obavljaju kontrole onih koji ulaze i izlaze iz tog područja, ali nema unutrašnjih graničnih kontrola unutar tog prostora. Tu praksu delimično su ukinule pojedine države koje su zbog velikog migracijskog talasa uvele i unutrašnje kontrole.

Cerar je u Talinu rekao da Slovenija želi da ostane deo šengenskog prostora, ali da se oštro protivi graničnoj kontroli na unutrašnjim granicama država koje su deo tog prostora i stalnom produžavanju mera unutrašnje kontrole.

Od članica Evropske unije, u Šengen zoni nisu Velika Britanija, Irska, Bugarska, Rumunija i Hrvatska čiji bi prijem Slovenija mogla bi da blokira zbog hrvatskog neprihvatanja presude arbitražnog suda o međusobnoj granici na moru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: