Dodik: Referendum o Tužilaštvu BiH ako to želi opozicija

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH biti održan, ako to želi opozicija.

Izvor: Beta

Subota, 30.09.2017.

17:03

Dodik: Referendum o Tužilaštvu BiH ako to želi opozicija
Foto: Tanjug / Rade Preliæ

"Pošto će ta odluka ići na parlament, pošto će oni pokušavati da prikažu kako smo mi (vladajuća koalicija) odustali, neka opozicija kaže da hoćemo da održimo referendum o Sudu i Tužilaštvu, neka se jasno izjasne i mi ćemo ostati pri odluci i održati referendum", rekao je Dodik novinarima u Modriču.

Ako opozicija bude glasala protiv tog referenduma i ne izjasni se jasno, dodao je on, to je jasan znak da u vezi sa ovim referendumom nema političkog konsenzusa u RS.

Dodik je dalje rekao da odustajanje od referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH u ovom trenutku "ne znači trajno odricanje prava na referendum o bilo kom pitanju".

"Mi ne treba da odustanemo od te priče da jednog dana održimo referendum. Bez obzira koliko neko pokušavao da to prikaže cinizmom ili čak slabostima, referendum treba da ostane institut koji treba da negujemo i da razvijamo kako bi odlučivali o svakom nacionalnom i narodno važnom pitanju, i o Sudu i Tužilaštvu BiH, i o statusu, koje trebamo održati jednog dana", istakao je on.

Prema njegovim rečima, "u priči o referendumu ne treba biti naivan, već mora postojati potpuno političko jedinstvo za takva kapitalna pitanja".

"Uveren sam da će se u Republici Srpskoj stvoriti uslovi da se i vlast i opozicija okupe u narednom vremenu oko jednog pitanja koje će otići na referendum i dobiti kompletnu plebiscitarnu podršku", rekao je Dodik.

Poredeći pitanje referenduma u Kataloniji sa mogućim referendumom o samostalnosti RS, on je ocenio kontekst najavljenog referenduma o nezavisnosti u Kataloniji potpuno drugačiji nego u RS.

"Vidite da međunarodni faktor u Kataloniji ćuti o tome. Čak i EU, čija je Španija članica, tvrdi da je to stvar vlasti Madrida i Barselone", naveo je predsednik RS.

Španija, dodao je, za razliku od BiH, ima resurse da pošalje policiju, dok time u BiH niko ne bi mogao ništa postići, jer ni vojska ni policija ne bi mogli uticati na institucije Republike Srpske.

Narodna skupština je u julu 2015. godine donela odluku o održavanju referenduma o radu Tužilaštva i Suda BiH, ali ta odluka nije bila zvanično objavljena u Službenom glasniku RS sve do pre nekoliko dana, kada je opozicija izvršila pritisak i zapretila krivičnim prijavama protiv odgovornih za neobjavljivanje odluka parlamenta.

Dodik je potom najavio da će vladajuća većina u Narodnoj skupštini RS suspendovati odluku o referendumu, jer o tome ne postoji politički konsenzus unutar RS, odnosno da je opozicija protiv njegovog održavanja.

Opozicija, međutim, tvrdi da Dodik povlači odluku o referendumu jer je na njega izvršen međunarodni pritisak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: