"Nikad nije bilo teže biti Srbin u Dalmaciji"

Zamenik predsednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu u hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Šibeniku prisustvovao ustoličenju dalmatinskog vladike Nikodima

Izvor: Tanjug

Subota, 30.09.2017.

10:49

"U Dalmaciji nikad nije bilo lako biti Srbin. Danas je čini se teže nego ikad. Vladika Fotije je u prethodnom veoma teškom periodu odolio mnogim iskušenjima i kao duhovni pastir na ovom prostoru ostavio dubok trag. Mnoge crkve su obnovljene što je doprinelo boljoj vezi Eparhije Dalmatinske sa ljudima u dijasporim koji sada sve češće koriste priliku da se okupe u zavičaju", rekao je Miodrag Linta i uputio čestitke vladici Nikodimu na ustoličenju u tron Episkopa dalmatinskih.

LInta je, kako je saopšteno, ocenio da je položaj Srba u Dalmaciji i šire u Hrvatskoj veoma težak i oni su faktički građani drugog reda.

Prema njegovimm rečima, glavni razlozi su diskriminacija od strane vlasti i delu zakonodavstva.

"U Hrvatskoj ne postoji stvarna politička volja da država garantuje jednaka prava svim svojim građanima bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost. Zbog toga Srbija ima posebnu obavezu da aktivnom politikom pomogne opstanak preostalih Srba na svom vekovnom području. Potrebno je definisati dugoročni plan pomoći i podrške našem narodu", rekao je Linta, koji smatra da će Srbi u suprotnom postepeno nestati.

U poslednjih desetak godina, naveo je on, sve veći je broj Srba koji se iseljavaju u Srbiju, a posebno u poslednjih 5-6 godina "zbog novog talasa ustaštva".

Linta smatra da Srbija ima pravo na reciprocitet, jer je Beograd omogućio ulazak hrvatskog kapitala u Srbiju i zato je najprirodnije da sada insistiramo da se omogući nesmetan ulazak srpskog kapitala u Hrvatsku i otvaranje srpskih firmi, posebno na krajiškom području.

"Na taj način bi se omogućilo zapošljavanje srpskih povratnika i pokretanje ekonomskog razvoja krajiškog područja, što je jedan od preduslova za opstanak srpskog naroda na ovim prostorima", zaključio je Linta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: