Čanak: Idem u Barselonu da podržim, imaju pravo da odluče

Zastava Katalonije okačena je na sedištu LSV u Novom Sadu u znak solidarnosti jer im pravo na referendum osporava Madrid, navode iz LSV.

Izvor: B92

Subota, 30.09.2017.

21:18

Čanak: Idem u Barselonu da podržim, imaju pravo da odluče
Foto: Tanjug

Lider te stranke Nenad Čanak izjavio je da će u u nedelju biti u Barseloni.

"Mi ne tvrdimo da Katalonija ima pravo da raspiše referendum sa temom nezavisnosti, ali katalonske vlasti imaju pravo da raspišu referendum kao takav. Drugim rečima, građani Katalonije moraju imati pravo da se referendumski izjašnjavaju i to izjašnjavanje mora ostati u okvirima Ustava Španije", kaže Čanak.

Ako bi, smatra Čanak, referendum pokazao da je većina građana za nezavisnost Katalonije, potrebno je krenuti u javnu raspravu unutar Španije o promeni Ustava.

"Onemogućiti građane da iznesu svoje mišljenje je vrhunski izraz nedemokratičnosti. LSV poziva vlasti u Madridu da Španija, kao zemlja EU, ne čini ništa čime bi narušila ljudska i građanska prava Katalonaca", rekao je Čanak.

Upravo zato, kaže, sutra će biti u Barseloni kako bi se, navodi, i lično uverio da će katalonski referendum biti pobeda ljudskih prava.

"Nadam se da Španija, kao članica EU, neće naneti mrlju na obrazu EU", rekao je lider LSV.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: