Brnabićeva o smeni Vulina: Ne želim da radim pod pritiskom

Sukob na relaciji Zorana Mihajlović - Pokret socijalista ne "drma" vladu, a razmirice su normalna stvar, kaže premijerka Ana Brnabić.

Izvor: B92

Subota, 30.09.2017.

14:28

Brnabićeva o smeni Vulina: Ne želim da radim pod pritiskom
Foto: Tanjug / Rade Preliæ

Ona je navela da članove njenog kabineta čekaju ozbiljne stvari i da ne treba gubiti vreme na takve situacije.

Na pitanje da li će smeniti ministra odbrane Alekandra Vulina zbog "afere" u vezi sa kupovinom stana, premijerka je rekla da neće to komentarisati u javnosti i da su to stvari o kojima vlada odlučuje.

Ne želim da radim pod pritiskom, dakle, pritisak medija ili bilo koji drugi pritisak svakako neće da ubrza ni nečiju smenu ni nečije angažovanje”, rekla je Brnabić.

Ona je rekla da ima lično mišljenje o slučaju koji se pojavio u medijima, a da je zvaničan već iznela.

Ponovila je da razume emotivnu reakciju Pokreta socijalista, jer je i ona imala takvu reakciju kada je Krik objavio podatke koji se tiču nje, dodajući da objavljivanje imovine njene majke nije imalo veze sa njenim preuzimanjem funkcije u vladi.

I sama se, kaže, zalaže za to da se provera imovine proširi na članove porodice, ali podseća da to sada nije slučaj.

U svakom slučaju, kada je reč o stanu ministra odbrane, smatra da sve treba da se istraži i da državne isntitucije moraju da budu jake i nezavisne.

Ponovila je da se ne slaže sa retorikom koju su koristili u Pokretu socijalista u odgovoru Zorani Mihajlović, ističući da takva retorika nije dobra za društvo.

Da li bih volela da se dva ministra ne svađaju preko medija? Aspolutno bih volela i razgovaraću sa njima o tome. Već sam razgovarala, a mislim da građane treba da zanimaju rezultati rada”, rekla je Brnabić.

U nezvaničnim najavama, kako prenosi "Politika", pominju se i dva konkretna imena ministara koji bi mogli da budu smenjeni, a to su navodno, ministri odbrane Aleksandar Vulin i kulture Vladan Vukosavljević.

Vulinov stan i "tetka iz Kanade"

Ministar odbrane "pod lupom" je nakon pisanja portala KRIK u vezi sa stanom koji je kupio pre pet godina, navodi "Politika".

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) objavila je da je Vulin kupio stan vredan 200.000 evra od novca koji je navodno njegova supruga pozajmila od svoje tetke iz Kanade.

KRIK tvrdi da ministar ne može da dokaže poreklo novca, da Vulinovi prijavljeni prihodi nisu dovoljni za kupovinu stana te vrednosti, kao i da ne postoje podaci o unošenju te količine novca u zemlju.

Kako navode, zbog sumnje da je počinio krivično delo Agencija za borbu protiv korupcije prijavila je Vulina tužilaštvu, koje je dve godine kasnije obustavilo postupak.

"Agencija je izveštaj čuvala u tajnosti. Tek nakon žalbe upućene povereniku Rodoljubu Šabiću i njegove intervencije, dospeo je u ruke novinara KRIK-a i sada – javnosti", piše KRIK.

KRIK ističe da je postupak nakon što je izveštaj Agencije stigao u Tužilaštvo za organizovani kriminal bio “u fioci” skoro dve godine jer je, kako je kako je navelo tužilaštvo, policija ignorisala njihove zahteve.

Početkom jula Tužilaštvo za organizovani kriminal okončalo je slučaj i saopštilo je da nema dokaza da je Vulin počinio bilo koje krivično delo iz njihove nadležnosti, a slučaj je prebačen Prvom osnovnom tužilaštvu, koje je proveravalo samo da li je Vulin prijavio imovinu Agenciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: