Tači Pensu: Uključite se u dijalog BG i PR

Kosovski predsednik Hašim Tači je, prilikom susreta s potpredsednikom SAD Majklom Pensom u Vašingtonu, zatražio da se SAD uključe u dijalog Beograda i Prištine.

Izvor: Tanjug
Podeli
screenshot
screenshot

Kako je objavljeno na Tačijevoj zvaničnoj internet stranici, u njihovom razgovoru u Beloj kući poseban naglasak stavljen je na "poslednju fazu" dijaloga.

"Direktno uključenje SAD u ovoj završnoj fazi je odlučujuće za postizanje konačnog sporazuma, koji je sprovodljiv za obe strane", rekao je Tači.

On je, takođe, obavestio potpredsednika SAD Majkla Pensa o procesu transformisanja Bezbednosnih snaga Kosova u, kako je navedeno, "Vojsku Kosova", smatrajući da to treba da bude učinjeno "u potpunoj koordinaciji sa SAD, ostalim strateškim partnerima i NATO-om", piše na Tačijevoj zvaničnoj internet stranici.

"Mi radimo na tome da imamo sveobuhvatni proces i što širi konsenzus za transformisanje BSK-a", rekao je Tači.

Pens je izjavio da ceni liderstvo Tačija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u unapredenju dijaloga, uz posredovanje Evropske unije, o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda.

Kako je objavljeno na sajtu Bele kuće, Pens i Tači su se složili o važnosti nastavka reformi na Kosovu, kako bi se ojačala vladavina prava, borba protiv korupcije i podstakao ekonomski rast.

Potpredsednik Pens je prilikom susreta u Beloj kući, dao podršku transformaciji bezbednosnih snaga Kosova ustavnim putem i ohrabrio Kosovo da ratifikuje sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, kako bi se rešilo to dugotrajno pitanje, navodi se u saopštenju.

Prilikom susreta, kako je objavljeno, Pens je potvrdio američku podršku "uverenom, demokratskom i prosperitetnom Kosovu".

strana 1 od 77 idi na stranu