Lokalni izbori na Kosovu: Ko koga (ne) zastrašuje

Beograd -- Uoči lokalnih izbora, sve su učestalije pretnje i pritisci na srpske političke predstavnike na Kosovu koji ne pripadaju Srpskoj listi, navode analitičari.

Izvor: Beta
Podeli

S druge strane, predstavnici Srpske liste ocenjuju da je reči o izmišljotinama onih koji nemaju šta drugo da ponude građanima.

Analitičar Ranđel Nojkić rekao je da je potpuno jasno ko vrši pritisak i zašto – Srpska lista, a da u svemu tome postoji podrška Beograda, "što Srpska lista maksimalno koristi".

"Zna se da je na Kosovu u opticaju veliki novac, nema velike kontrole oko trošenja i normalno je da je strah od toga da će, kad dođu nove strukture, početi da istražuju i, kako to obično biva, optužuju jedni druge i podnose prijave", rekao je Nojkić za radio Slobodna Evropa i naveo da su kosovski Srbi i te kako zavisni od Beograda i primorani su da ga slušaju.

Prema njemu, Srpska lista je napravila dvovlašće, odnosno da su oni koji su u srpskim i u kosovskim političkim institucijama. "Ljudi su i u jednoj i u drugoj vlasti da bi upravo mogli da manipulišu i da ljudima zagorčavaju život. Prema tome, oni koji nisu u tim krugovima su izloženi pritiscima i njihova egzistencija je pod velikim znakom pitanja", kazao je Nojkić.

Rada Trajković koja je godinama nakon rata na Kosovu bila jedna od vodećih političkih predstavnika Srba na Kosovu rekla je da je doživela i da joj se oduzme pravo da obavljam posao lekara. "Imala sam informaciju da je bio zadatak da se uklonim sa političke scene Kosova i Metohije i ja sam to, uz snagu i podršku koju sam imala, sve istrpela do današnjeg dana", kazala je ona.

Trajković dodaje da je Srpskoj listi danas dozvoljeno da koristi "sva sredstva u smislu progona neistomišljenika". "To su trenutno fizički napadi, odstranjivanje sa radnih mesta, pretnje, ucene i koriste se najčešće institucije koje, nažalost, još održavaju veze sa Beogradom kao što su zdravstvene, obrazovane, socijalne, koje vitalno drže život Srba na tom prostoru", kaže Trajković.

Poslanik Srpske liste i šef kancelarije za saradnju sa medijima i civilnim sektorom, Igor Simić ocenio je reč o izmišljotinama. U pismenom odgovoru za Radio slobodna Evropa, Simić je kazao da se Srpska lista svakog dana bori da unapredi položaj Srba na Kosovu, što je posao koji zahteva puno rada i vremena.

"Stoga, nemam vremena da komentarišem ovakve izmišljotine i nebuloze kojim neko pokušava da se reklamira u kampanji napadajući Srpsku listu, pošto nisu u stanju da gradjanima za izbore ponude program, već samo mržnju, laži i obmane", napisao je Igor Simić.

Države velike petorke (Francuska, Nemačka, Italija, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države) su pozvale sve političke partije da se založe za slobodnu i mirnu kampanju bez zastrašivanja, nasilja i pritiska.

Izborna posmatračka misija Evropske unije je u konačnom izveštaju o prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu utvrdila da je tokom kampanje u okviru zajednice kosovskih Srba "kampanju narušilo učestalo zastrašivanje, kao i slučajevi nasilja unutar zajednice nad kandidatima i biračima, kao i nedovoljno reagovanje policije i ostalih organa za sprovođenje zakona".

"Ovo je uključivalo i pritisak na pojedinačne kandidate da se povuku i učestale nasilne incidente u Leposaviću, konkretno usmerene na političke partije i kandidate koji osporavaju dominantnost Srpske liste", ističe se u izveštaju.

Za lokalne izbore 22. oktobra prijavljeno je 17 srpskih političkih subjekata, od kojih samo Srpska lista ima kandidate za gradonačelnike u svih deset opština sa srpskom većinom na Kosovu.

strana 1 od 77 idi na stranu