Srbija sprečila ulazak KiM u Interpol, pomoć Rusa i Kineza

Beograd -- To što Priština nije imala podršku za članstvo u Interpolu i što je povukla kandidaturu rezultat je diplomatske aktivnosti Srbije, kaže Nebojša Stefanović.

Izvor: RTS, Tanjug
Podeli
Tanjug, arhiva
Tanjug, arhiva

Ministar unutrašnjih poslova je rekao da je diplomatska aktivnost trajala nekoliko meseci, a da bi eventualno članstvo Kosova u Interpolu dovelo do toga da se protiv velikog broja srpskih policajaca i vojnika koji su učestvovali u operacijama 1998. i 1999. podižu Interpolove poternice i od Srbije traži da ih izručuje.

"Mi smo preduzeli ogromnu diplomatsku aktivnost. Imali smo veliku podršku Kine i Rusije. Priština je videla da nema dovoljno podrške i odustali od kandidature i na taj način Srbija zabeležila diplomatsku pobedu", rekao je Stefanović za RTS.

On je naglasio da je u Pekingu na Generalnoj skupštini Interpola postignut još jedan važan uspeh - usvojena je Rezolucija izvršnog Komiteta Interpola gde su jasno definisani kritetrijumi kako neko može da postane član te međunarodne organizacije.

Za naredni korak Prištine, a to je članstvo u Unesku kaže da se još ne zna da li će da apliciraju, ali da zna koliko su predsednik države i ministar spoljnih poslova uložili napora da objasne srpskim partnerima koliko je to pogrešan potez.

"Ako imate odgornu politiku prema pregovorima u Briselu onda morate da prestanete sa stalnim pritiscima na Srbiju", rekao je Stefanović i dodao da Srbija čvrsto stoji na odbrani svojih nacionalnih interesa i da je do sada bila uspešna u tome.

strana 1 od 77 idi na stranu