Sarajevo: Novinari protestuju zbog policijskih pretnji

U Sarajevu nekoliko desetina novinara protestuje zbog, kako navode, pretnji i neprofesionalnog odnosa policije prema novinarskoj ekipi Radija Slobodna Evropa.

Izvor: Tanjug

Petak, 29.09.2017.

19:43

Sarajevo: Novinari protestuju zbog policijskih pretnji

Ekipi RSE je pre nekoliko dana onemogućeno snimanje protesta demobilisanih boraca ispred zgrade Parlamenta entiteta Federacija Bosne i Hercegovine, prenosi Al Džazira.

"Ovo je jedan od slučajeva u kojima se pokazuje odnos prema novinarima, jedan od slučajeva gde se preti novinarima, gde im se onemogućava normalan rad. Ne znam zbog čega, ne sećam se da su novinari izazivali incidente, da su nekoga tukli, da su novinari problem društva. Naprotiv, mi smo na mestima gde društvo ima problem. I ako policija u tom slučaju nije sa nama, odnosno da radi svoj posao na korektan način, onda smo zaista u još većem problemu", poručio je Milenko Voćkić iz RSE.

Reporterka Al Džazire Aida Bećirhodžić izvestila je da je Udruženje BH Novinari zatražilo hitnu istragu o slučaju zbog verbalnih pretnji i neprofesionalnog ponašanja policije prema novinarskoj ekipi RSE.

Samo nekoliko sati pre održavanja skupa ispred policije, stiglo je policijsko saopštenje u kojem Federalna uprava policije navodi da je "čitav dogadaj bio incident", te kako su "novinari bili krivci za sva događanja 23. septembra".

Novinare RSE optužili su da su, kako se navodi, "kontaminirali sigurnosni prostor i učinili ga visokorizičnim", a takođe je navedeno i da je ekipa počinila vrlo ozbiljne zakonske prekršaje kada se oglušila o naređenje policije, te da je "njihovo ponašanje bilo u maniru huliganstva", izvestila je Al Džazira.

Iz Federalne uprave policije pozvali su i predstavnike BH novinara i RSE da, "bez bilo kakvih ograničenja, pregledaju svu dokumentaciju vezanu za pomenuti događaj, te nakon toga demantuju navode koje su ranije izrekli".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: