CNN: Rusi "gađali" Ferguson i Baltimor, da podstaknu haos

Tokom predizborne kampanje uoči predsedničkih izbora u SAD, najmanje jedna reklama na Fejsbuku koju su platili Rusi odnosila se na pokret “Crni životi znače“.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.09.2017.

11:55

CNN: Rusi
Foto: Gettyimages

To prenosi CNN i navodi da je reklama bila usmerena ka publici u Fergusonu i Baltimoru, mestima koja su došla u središte pažnje posle slučajeva smrti Afroamerikanaca, koje su ubili beli policajci, a posle čega su održavani masovni, ponekad i nasilni protesti.

“Odluka da se takvom reklamom targetira takva publika daje nam prvi uvid u to kako su nalozi, koje kontroliše 'ruska farma trolova' povezana sa zvaničnom Moskvom, podsticali politički haos u SAD“, navode neimenovani izvori.

Fejsbuk je prethodno saopštio da je četvrtina, od oko 3.000 reklama koje je kupila Agencija za istraživanje interneta, bila “geografski targetirana“, ali nisu navedene pojedinosti, niti demografske ili interesne grupe koje su direktno “gađane“ reklamom.

“Reklama 'Crni životi znače' pojavila se na Fejsbuku krajem 2015. i početkom 2016. godine. Izvor navodi da je reklamom podržavan taj pokret, ali je mogla i da ima funkciju zastrašivanja građana Baltimora i Fergusona. Cilj ruskih reklama je bio da se pojača politički haos i da se dolije ulje na vatru, bez promovisanja jednog ili drugog kandidata“, dodaje CNN.

Agencija za istraživanje interneta je u vojnim obaveštajnim krugovima opisana kao “državno finansirana organizacija koja bloguje i tvituje u korist Kremlja“.

“Reklame su kupljenje kroz Fejsbukov sistem koji dozvoljava kupcima da te reklame “gađaju“ korisnike selektovane prema određenim kriterijumima, uključujući geografsku lokaciju, demografsku kategoriju...“, ističe CNN.

Fejsbuk će uskoro predati na uvid kongresnim istražiteljima oko 3.000 političkih reklama za koje se sumnja da su najverovatnije kupili Rusi tokom i nakon predsedničkih izbora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: