Nema zida, ali Zapadna i Istočna Nemačka drugačije glasaju

Ukoliko se rezultati izbora u Nemačkoj analiziraju demografski može se videti jasna podeljenost između nekadašnje Zapadne i Istočne Nemačke, piše BBC.

Izvor: B92

Nedelja, 24.09.2017.

19:57

Nema zida, ali Zapadna i Istočna Nemačka drugačije glasaju
Slavlje u prostorijama AfD. Foto: Tanjug, AP

Kako navode, to se najbolje vidi po rezultatima antiimigracione i desničarske stranke Alternative za Nemačku (AfD).

Oni su na teritoriji nekadašnje Zapadne Nemačke osvojili 11% glasova, a na Istoku zemlje čak 21,5 procenata.

Takođe, ukoliko se pogledaju rezultati samo iz nekadašnje DDR, demohrišćani Angele Merkel osvojili su još manje - 28,6, dok je SPD tek preživeo fijasko sa 13,8 odsto glasova.

Logično, veliki uspeh u Istočnoj Nemačkoj imali su Levičari sa osvojenih čak 17% glasova, u odnosu na devet procenata ako se pogledaju rezultati u čitavoj zemlji.

Nakon Drugog svetskog rata formirane su Savezna Republika Nemačka (Zapadna), a sastojala se od britanske, američke i francuske okupacione zone i Nemačka Demokratska Republika (Istočna) koja je bila socijalistička država pod sovjetskom okupacionom zonom.

Istočna Nemačka bila je daleko siromašnija od Zapadne, a simbol podele bio je Berlinski zid koji je grad delio na dva dela, bio deo Gvozdene zavese i simbol Hladnog rata. Berlinski zid srušen je u novembru 1989. godine što je bio uvod ka ujedinjenju zemlje.

AfD je na izborima za Bundestag osvojila između 13 i 13,5 odsto glasova i postala treća politička snaga u Nemačkoj, prenosi AFP.

AfD se našla iza Hrišćansko-demokratske unije nemačke kancelarke Angele Merkel, koja je osvojila 32,5 - 33,5 odsto glasova i Socijaldemokratske stranke Martina Šulca, koja je osvojila 20 do 21 odsto glasova.

"Krenućemo za Merkelovom. Vratićemo našu zemlju i naš narod", rekao je jedan od lidera AfD Aleksander Gauland.

Osim toga, jedna od liderki partije Alis Vajdel izjavila je da su ih "milioni glasača poverili dužnost konstruktivne opozicije"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: